27 Kasım 2021

Zaman Çarkı Kitap Serisi & Dizi

Zaman Çarkı döner, çağlar gelir ve geçer, efsaneleşen anılar bırakır. Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran Çağ yeniden geldiğinde mitler bile unutulur. Bir Çağ’da, kimilerine göre Üçüncü Çağ’da, henüz gelmemiş, çoktan geçip gitmiş bir Çağ’da, Puslu Dağlar’da bir rüzgar yükseldi. Rüzgar başlangıç değildi. Zaman Çarkı dönerken ne başlangıçlar, ne de bitişler vardır. Ama bir başlangıçtı.


En çok sevdiğim kitap serisinin dizi olacağını duyduğumda "İşte bu beh!" diye bir sevinç çığlığı atmış olabilirim. Zira ben bu seriyi okurken sürekli Game of Thrones'dan bile daha iyi yansıtılabilecek bir dünyası olduğunu düşünmüştüm.

Sonunda da dediğime geldiler gördüğünüz üzere... Yalnız öncelikle sizi uyarmak isterim! Epik fantastik seviyorsanız, Zaman Çarkı serisini okuyup bitirdiğinizde bir daha hiçbir epik fantastik esere aynı gözle bakamayacaksınız ve hiçbir kitap onun kadar iyi olmayacak. Ben Zaman Çarkı'nın üzerine ne okuduysam hepsi bir noktada eksik kaldı diyebilirim. Sonra demedi demeyin.

Zaman Çarkı; 15 kitaplık, 635 bölümlük, 9 bin 685 sayfalık, 3 milyon 430 bin 682 kelimelik muazzam bir külliyat. Seri demek bile haksızlık oluyor bir yerde. Aynı zamanda bilindiği üzere Robert Jordan seriyi yazarken hastalanıyor. Ancak kafasında kurguladığı hikayenin finaline ömrü vefa etmeyeceğini düşündüğü için öldükten sonra seriyi devam ettirmesi için yerine Brandon Sanderson'u seçiyor.

Brandon Sanderson'un yazdığı ilk kitaba geçtiğinizde hafifçe bir yalpaladığını hissediyorsunuz ancak çok iyi toparlamış ve asla kendisi gibi değil sanki Robert Jordan yazıyormuş gibi seriyi devam ettirmiş. Büyük bir yük ve kendisi de onur duyduğu kadar gözünün korktuğunu da belirtmiş zaten.


Kitaplar gözümün bebeği tabii ki ama diziye gelirsek, ki gelmek istiyorum. Şimdilik çok sevdim. İlk fragmanlar geçen sene yayınlandığında asla ısınamamış ve yok olmadı bu iş sanki diye düşüncelere dalmıştım lakin halt etmişim. Çok, çok iyi olmuş. Yani olabileceği kadar iyi olmuş, ayrıca sanmayın ki içinde ejderya* yok diye bir Game of Thrones havası veremez.

İçerisindeki karakter zenginliği ve de olay örgüsünün genişliği, asla tekrara düşmeyişi ile benim favorimdir. Zaten ben Game of Thrones'un kitaplarını da sevmemiştim itiraf etmek gerekirse, dizi uyarlaması çok daha iyiydi.

Bir de dizi konusunda Rosamund Pike deyip altını çizmek istiyorum. Şunu diyebilirim ki diğer karakterler belki zahmet edip ilk iki kitabı okumuştur ama kadın sanki bütün külliyatı yutmuş, herşeyi biliyormuş gibi bir izlenim yaratıyor. İlk gördüğümde "Aaa" demiştim. Çünkü canlandırdığı Moiraine Aes Sedai'nin 15 kitap boyunca okuduğumuz en belirgin özelliği boyunun kısalığı, yanındaki yeni yetme gençlerden bile daha kısa olduğundan dem vurup duruyor. Velakin resim yukarıda, en ortadaki hatunun boyu da kısa değil nitekim. Fakat inanılmaz ötesi, muazzam olmuş kadın bu role azizim. Sırf onun için bile izlenir.

Yeterince övdüğüme göre her kitaptan bir alıntı bırakmak isterim. Bakalım belki de dikkatinizi celb eder. Kim bilebilir?
  • Ancak masallarda, bir adam altı kişiyle karşılaşır ve hayatta kalırdı. Görev bir dağdı, ölüm ise bir tüy. / Yeni Bahar
  • Kraliçe iki kez kadındır, hem bir erkekle, hem de ülkesiyle evlidir. / Dünyanın Gözü
  • Kadınlar sık sık bir şeyleri söylemeden bırakır gibiydi ve kısıtlı deneyimlerime göre, en büyük belalar söylemediklerinden çıkıyordu. / Büyük Av
  • Her şeyin fiyatı inanılmazdı, kalitesi mutlaka kötüydü ve neredeyse kimse buna aldırış etmiyordu, ne satanlar, ne alanlar. / Yenidendoğan Ejder
  • Yeterince çok okursan kitaplarda neler bulacağın hayret verici, değil mi? / Gölge Yükseliyor
  • İki Nehir’de bir deyiş vardı, kadınların duyabileceği yerde söylenmeyen bir deyiş. “Yaratıcı kadınları gözü hoşnut, zihni tedirgin etmek için yarattı.” / Göğün Ateşleri
  • Ateş, kan ve Tek Güç’le geçen bir gün, kehanetin öngördüğü gibi, lekesiz kule kırıldı, unutulmuş simgeye diz çöktü. Aes Sedailerin ilk dokuzu, Yenidendoğan Ejder’e sadakat yemini etti ve dünya sonsuza dek değişti. / Kaos Lordu
  • Bir Aes Sedai’ye bir parmağınızı verirseniz, kadın bütün kolunuzu alırdı. Daha fazlasını almaya karar vermezse. / Kılıçtan Taç
  • Güçlü olan dayanır,  sert olan kırılır. / Hançer Yolu
  • Bir kelebek bir dalın üzerinde kanatlarını çırpar ve dünyanın diğer yanında bir dağ yıkılır. / Kışın Yüreği
  • Bir şey hakkında ne kadar çok konuşursan, bilmemesi gereken o kadar çok kişi öğrenir onu. / Alacakaranlık Kavşağı
  • Ne zaman ağzınızı açmamanız gerektiğini bilmek, kadınların yakınındayken faydalı bir beceridir. / Düş Hançeri
  • Ama kral olmakta bir şey öğrenmişti: Ne kadar yetke kazanırsanız, hayatınız üzerinde o kadar az kontrol sahibi oluyordunuz. / Fırtına Toplanıyor
  • Değişim geldiğinde bağırıp çağırabilir, her şeyi aynı kalmaya zorlayabilirsiniz. Ama genelde, sonunda ezilirsiniz. Bununla beraber, değişimlere yön verebilirseniz, değişim size hizmet eder. / Geceyarısı Kuleleri
  • Ve Diyar'ın üzerine bir Gölge düştü ve taş, taş üzerinde kalmadı. Okyanuslar çekildi, dağlar yerle bir oldu ve uluslar Dünya'nın dört bir köşesine dağıldı. Ay kana büründü, güneş küle döndü. Denizler kaynadı ve yaşayanlar ölülere imrendi. Her şey dağıldı ve anılar hariç her şey kayboldu, ama öne çıkan bir anı vardı: Gölge'yi getirenin, Dünyayı Kıran'ın anısı. Ona Ejder dediler. / Işığın Anısı
Benim bu külliyat içerisinde yaptığım yolculukta; en sevdiğim kitap Kışın Yüreği, en sevdiğim karakter Matrim Cauthon oldu. Sizler de belki okuduysanız fikrinizi beyan edersiniz diyorum.

Son olarak Rabbim "Arka Sokaklar" ömrü versin diziye inşallah, amin.

Sevgilerle.

Applesoda

*Bende biliyorum ejderha canım kinaye yaptım. İnşaallah sanatın adını doğru tutturmuşumdur.

27 yorum:

  1. Bu seriye hiç başlamadım, merak ediyorum ama çok uzun diye başlamadım. Bayağı iddialı konuşmuşsun. Ben yine de kurgudan çok anlatım şekli ve karakter derinliğine baktığım için bundan fazla beğenebileceğim seri olur diye düşünüyorum. :) Game of Thrones' in ne okudum ne izledim. Herkes çok övüyor diye netten bir iki tanıtım izleyim dedim gıcık olup bıraktım, açık saçıklık çok ön plandaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi şimdi diziler ilgi çekmek amaçlı yapıldığı için cinsellik kısmını oldukça göze sokma eğiliminde oluyorlar.

      Fakat sana şunu söylemek isterim Duygu iddia ediyorum ki bundan daha iyisi yok. Karakter analizleri, karakter sayısının çokluğu, olay örgüsü, tasvirler, ımmm mükemmel!!

      Ayrıca +18 eylemler kitapta da yok. Okurken de insanı rahatsız etmiyor.

      Sil
    2. O göze sokma eğilimi rahatsız edici, sanki anlamıyoruz niyetlerini. Fantastiğin değerini düşürmek olarak görüyorum bunu. :)
      Kitap sayısı fazla o yüzden başlar mıyım Zaman Çarkı' na bilemiyorum. Daha önce aşırı övülen kitapları beğenmediğim de oldu. Sanırım benim beklentim, tarzım farklı. Okumadan bir şey diyemem. :))

      Sil
    3. Ay ikna edemedim. :) Çok övülen kitaplarda bende bir "ay bu muymuş" hissi yaşıyorum. Bakınız en son: Puslu Kıtalar Atlası. O yüzden daha da ısrarcı olmayacağım. :D Yani umarım inşaallah. :D :D :D

      Sil
    4. Bana bakma, arada inatçılığım tutuyor. Beğeneceğimi düşünüyorum ben de. :)) Kütüphanede falan varsa iyi olur tabi. Üniversitede vardı, o zamanlar okumadığım için pişmanım.

      Sil
    5. Tüh... Olsun yine de geç kalınmış sayılmaz bence. :D

      Sil
  2. Zaman Çarkı icin yorum bırakayım diye burdaydım ama bir üstte Duygu'nun yorumuna not bırakmaya karar verdim :D GOT kesinlikle izlenmeli. Bende basta bana göre degil kan vahset vs derken sabırsızlıkla sezon bekler olmustum. Nacizene önerim GOT izlenmeli :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kan, vahşet bana göre aslında. :) Ben batılıların neredeyse her filme, diziye muhakkak cinsellik koymasından hoşlanmıyorum. O yüzden isterse en iyi kurguya sahip olsun uzak duracağım. Kurgusuna güvenen böyle şeylere gerek de duymamalı zaten. :)

      Sil
    2. GOT'un olayı şu ki kitaplarında da cinsellik çok ön planda, serinin lokomotif hikayelerinden biri ensest bir ilişki üstünden ilerliyor zaten. GOT kimseye övmem de tavsiye de etmem. GOT'un olayı görsel şölen olması ve ilk dört sezonun muhteşem bir senaryoyay sahip olması. Sonra zaten tahmmül sınırımı zorlayıp da bitirdim denilebilir.

      Yine de Zaman Çarkı'nı bir değerlendir ama bak. :)

      Sil
  3. Arka Sokaklar ömrü duasına pek bi' güldüm. Amin diyelim o zaman :D
    Kitapları evde melül melül duruyor ve dizi haberi sonrası iyice okunma ihtimalleri sıfıra indiği için lise kütüphanesine yolladım :) Umarım ilk fırsatta diziyi izleyeceğim ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lise kütüphanesinden Zaman Çarkı olmasına vesile olmuş olmandan dolayı ne kadar gurur duysam da, sayfalarca bu seriyi nasıl okumazsın nasıl diye dövünen bir mektup yazma isteği uyandı içimde... Gözlerim yaşlı.

      Sil
  4. Zaman Çarkı kitap serisini ilk kez duyuyorum. Eğer konu ilgimi çekerse seri olan kitapları okumayı seviyorum. Kitabın dizisi de mi çekilmiş. Bir göz atayım. Dediğiniz gibi inşallah Arka Sokaklar ömrü kadar uzun soluklu bir dizi olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arka Sokaklar kısmına koca bir amin. :) Evet kitap serisi vardı ve şimdi Amazon dizi olarak yayınlıyor, ilk sezonun beş bölümü yayınlandı kaldı son üç. Heyecanım büyük. :)

      Sil
  5. Eh bir kişi sevmiş en azından, saygı duymak gerek bazı zevklere. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bir kişi de sevmemiş sanki. Ama bence kitap serisinden bağımsız değerlendirmek gerek. Her ikisi de ayrı sanat, ikisine de saygım sonsuz.

      Sil
    2. Umarım daha çok severleri de çıkar tabii ki bir emek var ortada... :)

      Sil
    3. İnşaallah çıkar severleri, zira tüm seri diziye çekilsin istiyorum. :D

      Sil
  6. Biliyor musunuz, hiç seri halinde bir kitap okumadım. Belki benim talihsizliğim. İnce Memed'i bitirmeyi düşünsem de onu dahi seri olarak tamamlayamadım... Okunulan kitabın filmi, dizisi olması da çok heyecanlı. Çünkü gözden kaçan yerleri gözden geçirme şansına erişiyorsunuz. Üstüne kitapla kıyasa giriyorsunuz ki bunu çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Seri kitap okumamak mı?? Ama neden??? Çok severim seri kitapları bir dünyanın içine giriyorsunuz ve sanki uzun bir süre orda kalıyormuşsunuz hissi veriyor.

      Sil
  7. zaman çarkı, evet bir efsane, en iyi bilimkurgu fantastik romanı kabul ediliyor zaten, benim de okuma niyetim hep var, ilk kitaba başladım, devam etmedim ama okurum herhalde, ara vermeden sürekli okumak daha iyi olur herhalde, dizi evet duyunca ben de heyecanlandım, izlicem tabii, iyi dizi olması iyi oldu bak, kötü olması kitabı sevenleri üzerdi, pike çok severim zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin aksine benim tavsiyem "Yeni Bahar" kitabı ile seriye başlamandır. Kitapların çıkış sıralaması ile değil. Okusan da üzerine tartışsak. Bir de her kitabın ilk yüz sayfası giriş gibi biraz yavaş akıyor o kısmı aşıp da olaylara gelince de elinden bırakamıyor insan. Canım Robert Jordan keşke 100 kitaplık yapsaymış seriyi her detayı öyle güzel ki insanın o evrende kalası geliyor.

      Sil
  8. Dizi çıkmadan seriye başlayayım diyordum ama dayanamayıp, seri çok uzun ne de olsa diyerek izledim. Güzeldi. Seriye başlamak istiyorum ama hem uzunluğu hem de sonrasında okuyacağım kitapların eksik hissettireceği fikri gözümü korkutuyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi seri çok güzel, tam dört ay bilfiil onlarla yaşadım. Bitince ama evet ne okusam eksik, eksik... Tatmin olamıyorum. Fantastik dünya beni yarı yolda bırakmış gibi bir his içindeyim.

      Sil
  9. Rosamund Pike candır :) Oyuncuyu ben çok seviyorum.
    Kitabı okumam biraz zor ama diziyi çok merak ettim. İlk üç bölümü için hamle yaptım. :) Çok teşekkürler :)
    "Ne zaman ağzınızı açmamanız gerektiğini bilmek, kadınların yakınındayken faydalı bir beceridir." Tehlikeli bir cümle; Kaos Yürüyüşü filmini izlemiş biri olarak söylüyorum bunu. Filmde erkeklerin düşünceleri iradeleri dışında dışarıdan duyuluyordu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ayy yorumlarını merak ediyorum. Sen daha farklı bir gözle izlersin bende senin yorumlarından faydalanırım inşallah. :)
      Kaos Yürüyüşü'nü ben izlemedim yahu, bakayım bir. :)

      Sil
    2. Zaman Çarkı bana fazla dayanmadı, başladığım gibi bitirdim. Şimdi kös kös oturdum ikinci sezonu bekliyorum. :) Karakterler ve konu iyi işlenmiş. Üzerinden geçen zaman hiçbirini unutturmadı bana. :)

      Sil
    3. Ya senede sekiz on bölüm yayınlıyor olmaları beni çok üzüyor valla.
      Bende diyorum dur bi daha mı izlesem sindire sindire. :D

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.