14 Ocak 2022

Instagram mı anası?

Bir aralar instagram profilimdeki herkes ismi lazım değil bir markanın satışçısı olmuştu. Uygulamaya ne zaman girsem dört yanım ürün reklamı doluyordu.

Şimdi de profilimdeki herkes instamom olmaya karar verdi bu da bana eeeehhhh yetti artık.

Bir tanesi daha doğurmamış bile kalkmış bu ateş ölçeri öneriyorum (500 küsür TL). Şu anne bebek çantasını öneriyorum (750 TL) falan filan diye atıp tutuyor.

Valla karşıma alıp önce tuvalet terliği ile evire çevire dövüp sonra öner tabi öner de bakalım senin evladın o ateş ölçere ateş ölçtürmek isteyecek mi? Kaldı ki tek ateş ölçer yetecek mi? Analık evhamları ile "Ay bu da doğru ölçecek mi acaba?!" diye evde en az üç çeşit ateş ölçer bulundurmayan ana henüz görmedim. Hele o anne bebek çantaları lanet gelsin onlara, içine iki parça eşya koysan kaç kilo çekiyor haberin var mı diye kafasına kafasına vurasım geliyor.

Ötekisi ikinci bebesini doğurdu. İlkinde hiçbir evladını konu almalı ürün yerleştirme reklamı görmemiştim ki şimdi her gün bir ek gıda tarifi veriyor. Ona da şey demek istiyorum, tek sen mi biliyorsun bunları Allah aşkına? Biz bilmiyor muyuz üç gün kuralını? Hadi bilmiyoruz Google'a da mı soramazdık sanki! Dünden bugüne başımıza ek gıda profesörü kesildin, kaldı ki biz sana sorduk mu he sorduk mu diye çemkirmek istiyorum.

Yahu bu çocuğu ben dokuz ay karnımda taşımışım, ben bunu içimden çıkarmışım afedersiniz ama ne yer ne içer neye ihtiyacı var ben bilmez miyim? Hadi diyelim ki bilemedim -ki analık denilen modüller doğurur doğurmaz otomatik yükleniyor, itiraz eden var mı- annem de mi bilmez, kayın annem demi bilmez? Kesinlikle o yedirilmeli, bu yedirilmeli diye atıp tutmalar, yok herşey organik olacaklar...

Size ne kardeşim herkesin bütçesi herşeyin organiğine yetiyor mu? Herkes en mükemmel anne mi olmak zorunda? Kaldı ki mükemmel analık en organik gıda ile mi olunuyor, eline telefon vermeyince mi?

Ben çocuğum için en mükemmel anneyim, çünkü çok seviyorum. Herkesten herşeyden çok seviyorum, çocuğumun gözünde en mükemmel benim işte.

Evde ne yersek oğluma da onu yediriyorum, bizimle ev yemeği yiyor. Artık ne kadar organikse o kadar organik orası da beni ilgilendiriyor. Kat kat giydirmezsem üşümüyor, çünkü soğuğa alışkın. Anne bebek çantası değil, bir adet küçük çocuk çantası kullanıyorum. Yeri gelirse oğlum oynuyor, yeri gelirse ben takıyorum. Hem boyut-ağırlık bakımından da sırt ağrısı yapmıyor. Çoğunlukla atkı takmıyorum, hayır boğazları şişmiyor. O yünlü yelekleri giydirmiyorum, alerji yapıyor. 

Noldu şimdi en mükemmel olamadım mı?

Ben çocuğum iyi bir evlat olsun, saygı göstermeyi sevgi göstermeyi bilsin istiyorum. Erkek çocuğu demiyorum bebek alıyorum, mutfak alıyorum. Kadınlara saygı göstermeyi öğrensin, kimseden iş beklemesin her işini yapsın istiyorum. Çöplerini kendisi atıyor, kirli bezlerini kendisi atıyor. Sabah elinden geldiğince yorganını çırpıp çırpıp yatak topluyor. Sofra kurmaya, kaldırmaya yardım ediyor. Birşey soracaksa lütfen diyor, bakar mısın diyor. Emir cümlesi kullanmıyor.

Bu kadar analık da bana da ona da yetiyor. Yani demem o ki herkesin analığı kendine göre kalkıp kimse kimseye ahkam kesmesin. İki ürün reklamı, üç ek gıda tarifi ile de popüler instagram hesabı olunmuyor kanımca, önce samimiyet gerekiyor.

Ha bi de unutmadan, fotoğrafta da görüldüğü üzere asla telefona bakmasına izin vermiyorum, çünkü mükemmel analık bunu gerektirir. Bilmem anlatabildim mi?

22 yorum:

  1. Çoçukların en çok ihtiyacı olan şey ailesiyle vakit geçirip ruhlarını doyurabilmek. Karnı bir şekilde doyuyor. Maalesef sosyal medyada herkes uzman. :(

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın herkes bir tek kendisi anne olmuş gibi garip davranıyor. En gıcık olduğum her şey de bebeğini hediye paketi gibi süsleyip zırt pırt fotoğrafını koyanlar, 1 aylık olduk, 3 aylık olduk, 6 aylık olduk diyip aman ben ne iyilik yaptım da Allah seni vermiş gibi şeyler yazılması. Çocuğu olmayanlar hak etmemiş mi oluyor bu durumda. Çocukları olduysa hayırlı bir evlat olsun diye uğraşsınlar anneliği gösteriye dönüştürmek yerine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en ayar olduğum durumlardan biri de sürekli bebeklerin çıplak sadece bezli fotoğraflarının paylaşılması. En yakın arkadaşımı da bu konuda uyardım bana bende ekli olan herkesi tanıyorum sonuçta dedi. Lafa bak, kim pedofil kim manyak ne bilicez biz alnında yazmıyor ya.. Senin dediklerinde çok haklı bizim birkaç sene çocuğumuz olmadı. Herhangi bir problem de yoktu tedavi görülecek ama öyle zor bir durum ki o insanların da yerine koyabiliyorum kendimi..

      Sil
  3. Instagram garip bir uygulama oldu çıktı zaten ya. İnsanlar ne yapmış etmiş çok takmıyorum, herkes kendi halinde orada =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendi halinde değilde herkes olmadığı biri gibi görünmenin derdinde şu sıralar, bazı insanların gerçekliğinden şüpheye düşüyorum.

      Sil
  4. Zaten her hamile olan veya çocuk sahibi anne bir anda instagramda fenomen kesiliyor , sinir oluyorum sinir. Ben henüz evli değilim, bir yeğenim var 2 yaşında . Ben de ona yemekler hazırlıyorum onunla eğleniyorum her anımı vıcık vıcık paylaşmıyorum. Herşey bir adap edepte olmalı fikrimce.
    İki tarif verdi reklam yaptı diye ahkam keseceklerse de varsın kaybetsinler bizi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten onlara direkt engeli bastım. Ama kızdığım nokta şu doğurmak mı bizi ana yapan, ben biliyorum ki "Anne beni de karnında mı büyüttün?" diye soran evlat edindiği çocuğuna "seni ben kalbimde büyüttüm" diyebilen yüce gönüllü anneler var. Bir de hemen doğuran kişinin profilinde "ayşeilealininannesi" falan oluyor profil ismi yahu önce insan olalım insan demek istiyorum.

      Sil
  5. Çocukların çarşaf çarşaf paylaşılmasına ezelden karşıyım ben. Karşıma çıkan fotoğrafları da hızlıca geçiyorum. Benim nazarım değmez kimseye ama yine de maşallah demeden geçmem hiçbirini. Kem gözlü bir sürü insan var ortalıkta. İkincisi küçücük çocuk diye özeli yok mu? Niye âleme ifşa ediyorsun?

    Sonra o her ay gelen fotoğrafların aslında bir de öncesi var. Şöyle karnını tuta tuta her ay çekilenlerden bahsediyorum. Kocalarıyla beraber tutulan karınlar vs. Çok çiğ geliyor bana. Korkuyorum bir önceki aşamanın fotoğrafını da paylaşacaklar diye.

    Küçük çocukların telefon kullanmalarına kesinlikle karşı değilim. Kurallara uydukları sürece sorun yok. Siz anne baba olarak çocuğun açlığını doyurmazsanız çocuk o açlığı herhangi bir yerde mutlaka doyuracaktır.

    Hasılı en pahalı mamayı yedirmekle, en kaliteli çantayı kullanmakla iyi anne (veya baba) olunmuyor. Bir dönemin meşhur bir söylemi vardı. "Sen çocuk, ben çocuk, yaptık bir çocukluk, olduk üç çocuk." diye. Günümüz anne babalarının bazıları sadece bu kategorinin içinde anne baba maalesef. Onlar zaten tamamıyla konumuzun dışında.

    Duygu'nun da söylediği gibi bir de çocuğu olmayan insanları hesaba katmak lazım. Tabi bu hamur çok su götürür. Çocuğu olmayanların gözüne sokmayalım diye çocuğumuzu da mı sevmeyeceğiz diyebilir birileri. Seveceğiz elbette. Ama bunu milletin gözüne sokmanın âlemi yok. Çocuğumuzu severken, onunla ilgilenirken çocuğu olan birinin ne diyeceğini düşünerek hareket edersek kendimizi kısıtlamış oluruz. Bu başkalarına göre yaşamak olur. Ama çocuğu olmayanları düşünerek hareket edersek bu bir kısıtlama değil olsa olsa erdem olur.

    Ben gidip Instagram'da neler olup bitiyor bakayım biraz. Yakında doğuracak falan var mıdır? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, ayrıca çıplak fotoğraflarının paylaşılmasına da kızıyorum. Bir de her anı paylaşılmamalı bence; gerçekten tanıyor, profilimizde ekli diye karşıdaki her bir kişinin niyetini biliyor muyuz ki??

      Bizde bir fotoğraf çekimi yaptık, en yakın arkadaşım fotoğrafçı sağolsun bu durumdan faydalandım ama bunu bi gösteriye dönüştürmedik. He kaldı ki biz zaten çok fotoğraf çekilmeyi de sevmiyoruz. Seven çekilsin ama her an, her saniye, her hafta, kaç cm, kaç kg biz bu kadar sizin özelinize müdahil olmalı mıyız işte onu bilmiyorum??

      Gelmişiz teknoloji çağına, bugün teknoloji becerisi yeni doğan tüm çocuklarda native skill kabul ediliyor. (Bunu tam çeviremedim, kahrolsun beni yozlaştıran plaza lügatı.) Ben çocuğuma telefon vermiyorum diye iyi ebeveyn olunmuyor. Ben veriyorum izliyor, ordaki şarkıları dansları yapıyoruz beraber, öğrenme amaçlı oldukça faydalı bir cihaz neden vermeyeyim ki..

      Günümüzdeki aile dinamiklerini ben çözemiyorum. Bu hafta kreş bakmaya gideceğiz, ben eşim ,oğlum beraber gidiyoruz ve çocuğumuzun hangisine en çok içi ısınacak, nasıl tepkiler verecek görelim diye. Ben bu kadar düşünceler arasında boğulurken insanlar sadece sosyal medyada konu olsun diye çocuk yapıypor gibi geliyor bana.

      Kesinlikle Duygu'ya katılıyorum. Bir dönem o hisleri yaşadım ve nasıl hissettirdiğini de çok iyi biliyorum. Tabi ki paylaşmayacak değiliz ama insanları incitmemeyi tercih edebiliriz. Birazcık dikkat etmek ince düşünmek bizi öldürmez aslında.

      Ben bütün hamilelere engeli basacağım valla, yetti bana. :D

      Sil
  6. Ohh vallahi içim soğudu. Ne de güzel anlatmışsınız.Yüreğinize, kaleminize sağlık:) Yavrunuzla gönlünüzce geçireceğiniz nice yıllara:) Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi saydım, döktüm bende bir rahatladım ama bıraksanız bi üç gün daha anlatırım. :D

      Sil
  7. reklamlar her yerde :)
    bilinçli bilinçsiz bir çok reklama maruz kalıyoruz :) maalesef

    YanıtlaSil
  8. oooooo ne güzel, sen duyarlı sağduyulu bir oğlan yetiştircen demek ki, bence şimdiden hazırle kendinii ve onu avrupaya okumaya göndeeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereye isterse oraya gitmesine ben destekçiyim, iyi insan olsun bana yeter.

      Sil
  9. Selam, çok hoş bir blogunuz var takipteyim :). Rica etsem sizde bloguma bi göz atıp en altta bulunan 'Okuma Listene Ekle' kısmından blogumu takip eder misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Çok hoş bir blogunuz var takipteyim." cümlenizin alenen yalan olduğunu düşünüyorum. Rica ediyorum beni takip de etmeyin. Derdim takipçi toplamak değil. Paylaşmak, paylaştıkça çoğalmak. Kopyala yapıştır yapıp blog blog gezeceğinize lütfedip yazıyı okuyup onunla alakalı tek bir cümle yazsaydınız. Zaten ben merak eder blogunuza gelirdim.
      Anlıyorum ki başka kafalara sahip insanlarız, yolunuz açık olsun.

      Sil
  10. Harika yazmışsın, tüm cümlelerine katılıyorum ve seni alkışlıyorum. Özellikle "Ben çocuğum iyi bir evlat olsun, saygı göstermeyi sevgi göstermeyi bilsin istiyorum. Erkek çocuğu demiyorum bebek alıyorum, mutfak alıyorum. Kadınlara saygı göstermeyi öğrensin, kimseden iş beklemesin her işini yapsın istiyorum. Çöplerini kendisi atıyor, kirli bezlerini kendisi atıyor. Sabah elinden geldiğince yorganını çırpıp çırpıp yatak topluyor. Sofra kurmaya, kaldırmaya yardım ediyor. Bir şey soracaksa lütfen diyor, bakar mısın diyor. Emir cümlesi kullanmıyor." cümlelerin kalbimi kocaman yaptı. <3
    Yürekten teşekkür ediyorum sana. :)

    YanıtlaSil
  11. Ahh o para yok mu o para. Onun için hep böyle mükemmel anne pozları. Her anne, çocuğu için en iyisini düşünür ve yapar. Gerisi boş.

    YanıtlaSil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.