13 Kasım 2023

2023 Ekim Ayı Okuma Raporu


11 kitapla ekimi de geride bırakmış bulunuyorum. Kışa doğru modumu iyice buluyorum sanırım. Yazın insana nefes almak bile zor geliyor, kitap okumayı siz düşünün.

Slyvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi: Nilgün Marmara yolculuğuma tüm hızıyla devam ediyorum. Nilgün Hanım bu konuda tez yazmış ve tez de sonradan basılmış. Slvyia Plath okumuş olsam çok daha anlanladırabilirdim belki de ama yine de sevdim. Bir oturuşta okunabilen yalın ve net bir eser.

Daktiloya Çekilmiş Şiirler: Nilgün Hanım intihar ettiğinde bir not bırakmış "Daktiloya çekilmiş tüm şiirlerimi yayınlayabilirsiniz." diye, bu kitabın ismi de oradan geliyor. Aslında yazarın yayımlanmasına izin verdiği tek eseri bu diyebiliriz. Beni biraz düşündürmedi değil, geri kalan tüm eserleri için yayımlanmasına izin verilmiş diyemeyiz bu noktada, düşünsenize ölüp gidiyorsunuz ve tüm notlarınızı yayınlıyorlar... Bi tık korkunç.

Hayatın Sesi: Gülseren Hanım'ın son çıkan eserlerinden, sesli olarak Storytel'de dinledim. İnsanlar Gülseren Hanım'a mektuplar gönderip sorunlarını yazıyorlar ve o da onlara verdiği cevapları sonradan kitaplaştırmış. Sanırım bu hanımefendi ile yolumuzun son kesişişi, eserleri bana çok etik gelmiyor açıkçası.

Ateş Sönene Kadar: Bu Hikaye Senden Uzun Osman ile yüreğimin ortasına taht yapıveren Aylin Balboa'nın bir diğer eserini okudum. Bu kitap öykülerden oluşuyor ve eğer öykü seviyorsanız bir şans verin derim. Aylin Hanım geleceği parlak yazarlarımızdan bence.

Dönüşüm: Geçen sene aldığım bu kitabı yerinden bile oynatmadığım için bir parmak toz tutmuştu desem yalan olmaz. İngiliz Merve'nin "Ben buradayken oku da konuşalım üzerine." demesine müteakip bir çırpıda okudum gitti. Düşündürücü, çarpıcı bir eser, zaten ben hariç herkes okumuştur eminim.

Ağaç Diken Adam: Açıkhava Serisinden okuduğum ilk minnoş kitap, içerisinde küçük bir öykü var. Öyküyü de çok sevdim gerçekten, tek bir kişinin bile dünyayı nasıl değiştirmeye muktedir olduğunu idrak etmek için çok güzel bir eser.

Beş Yıl Sonra: Almayı düşündüğüm bir başka kitap ile kapakları inanılmaz benzeştiklerinden yanlışlıkla aldığım bir kitap. Çıtır çerez diye düşünmüştüm başlarken ama kabuğu dişimde kaldı desem yeridir. Yani bir çırpıda okunmuyor, ilginç bir kurgusu olsa da yazarın istediği etki benim üzerimde durmadı mesela aktı gitti. Editörü daha iyi olsa çok güzel bir hikaye olabilirdi ama bu haliyle vasatın bi tık üstünde kalmış.

Anarşık: Şu kitaptan itibaren Fuat Sevimay benim gözbebeğimdir, nokta net. Yarabbi bu ne tatlı bir kitaptı, okurken hem güldüm, hemde çok düşündüm. Fuat Bey bence mükemmel bir yazar, mutlaka bir şans verin.

Ateşten Gömlek: Ofisteki kitap kulübümüzde cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine seçtiğimiz bir eserdi. Bu eser için yıllardır "Kurtuluş Savaşı döneminde yazıldı o dönemi çok iyi yansıtıyor." sözlerini duymaktan ezber etmişim resmen ancak okuyunca "öhh" dedim. Bu kitap bayağı bildiğiniz bir aşk kitabı, arka fonda savaş var sadece yani ben bunu ummamıştım. Bulduğumu da beğenmedim.

Gelirken Ekmek Al: Bütün bir ekimi bu kitapla geçirdim diyebilirim. Öykü kitabı olduğundan her güne bir öykü diye diye kitabı yanımda her yere götürdüm resmen. Hatta bir akşam kitabın resmini story olarak paylaştığımda kocamda cevaben "Hayatım söylesen alırdım, burdan paylaşmaya ne gerek vardı." yazmış. Bir çok arkadaşım da "Kaç tane?" diye espri yapmışlar, sağolsunlar. Şermin Hanım gerçekten iyi bir yazar, okuduğum ilk kitabı ama daha önce bir çok yazısını okumuştum. Öyküleri çok çarpıcı, vurucu, ilginç ve aslında hep de bildik. Sadece Şermin Hanım anlatınca çok daha etkileyici olmuşlar. Görürseniz bir şans verin derim.

Seviş Yolcu: Malum Modern & Galataport gezimizde görüp sipariş etmiştim bu kitabı, derleyen de canımın canı Birhan Keskin olunca bir çırpıda okuyuverdim. İçindeki Cemal Süreya'ya ait çizimler çok güzeldi, yazarın bu yönünü hiç bilmiyordum açıkçası. Hatta ressam Cevat Dereli yazara "Arkadaş şiiri bırak diyemem. Resme başla." diye bir not da yazmış. Böyle anekdotlar okumak her zaman heyecanlandırmıştır beni. Kitabı da çok sevdim.

Evveeet, ekimi de böylece ardımızda bıraktık. Gelsin kasım, gelsin yeni kitaplar.
Bol bol kitapla kalın.
Çav.

42 yorum:

  1. Kitapların bazılarını hiç duymamıştım, güzel özetlemişsin. Farklı farklı tarzlardan okumuşsun yine. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli aynı tarzda okuyamıyorum Duygucum ruhuma daral geliyor sonra. :)

      Sil
  2. Farklı kitaplar okumuşuz lakin sayı olarak senle aşık atamam, listene baktığımda üç yazar tanıdık ama bir tek kitaplarını bile okumamışım, önümdeki günlere bakarak nasip diyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Okuyan gözlerinize sağlık olsun. Hepsi birbirinden değerli eserlere benziyor. Dediğiniz gibi şans vermek gerekir. Bakacağım kitaplara.
    Siz de bol bol kitapla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol bol kitapla kalmak istiyorum vallahi hatta kitaplara sarsınlar beni. :)

      Sil
  4. Dönüşüm, okuduklarım arasında. Çok güzel bir eserdi. :)

    YanıtlaSil
  5. Fuat sevimayı merak ettim bende okumadım bir bakayım.

    YanıtlaSil
  6. Slyvia Plath deyince bile içim titriyor. Bu kitabı da çok merak ettim. Tabi Nilgün Marmara ile Plath arasındaki ilgi de etkili bu merakımda.
    Öldükten sonra eserlerinin yayınlanmasını istemeyen ama eserleri yayınlanan yazarlar\ şairler var. Bu durum okurlar olarak bizim için iyi. Evet bencilim. Ama öte yandan, evet bu sadece bencillik. Yayınlanmasına izin veren kişinin yaptığı doğru değil. Ama iyi ki yapmış mı, evet. Bilemiyorum. Bir çıkmaz...
    Gülseren Hanım'ın yaptığı bence de etik değil.
    Aylin Balboa'dan umarım 2024'te okurum. Son bir buçuk aydan emin değilim de.
    Ağaç Diken Adam'ın ismi bile ne güzelmiş. İçimi ferahlattı.
    Anarşık hiç görmediğim bilmediğim bir kitap. Meraklandım.
    Şermin Yaşar'ı bir dönem instagramdan çok takip ediyordum. Instagram postları bile ayrı hikayeydi :) Ev Yapımı Sihirli Değnek isimli kitabını okumuştum ama o kitabı da postlarının ayarında tatlı yazılardı. Elimde bir öykü kitabı olacak bayadır. Onu okuyayım asıl.
    Dolu bir ay olmuş. Darısı kasıma. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen bu kitaptan benden daha çok şey anlayabilirsin, seversin diye düşünüyorum.
      Bilemedim ben yazar olsam özellikle de böyle bir not bıraksam ardımda diğer eserlerim de yayınlanınca gerçekten kırılırdım sanırım. İstemem.
      Gülseren Hanım ilginç bir durum, eserleri de çok lazımlı değil aslında ama popülerlik neylersin...
      Aylin Balboa sen kesin seversin. :)
      Ağaç Diken Adam çok tatlıydı.
      Anarşık kesinlikle öneriyorum hatta yazı stili sana da benziyor biraz.
      Şermin Hanım'ı instagramda okurdum ama kitabını okumaktanda çok keyif aldım.

      Sil
  7. nilgün marmara nın birkaç kitabı var, kırmızı kahverengi, daktilo ivit, bu ikisi, bir de birkaç toplama kitabı var daaa şu tezi okumadım oleey okurums :) sevimay kapalıçarşı yı okuuu o daaa keyifliii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kalın kitabı hariç Nilgün Marmara'nın tüm kitaplarını okudum bu ay itibariyle, onu da artık seneye okurum. :) Sevimay'ın kalan kitaplarını da alacağım.

      Sil
  8. Çeşitli bir okuma listesi olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Nilgün marmarayi okumak istiyorum,henüz okumadım.ama hikayesini biliyorum ve adını duyduğumda içim cız ediyor.izinsiz yazılarını yayınlamak çok çok büyük bir saygısızlık:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün Marmara okumalarını biraz daha ileriki yaşlara bırakmanda bir beis görmüyorum. Yıllar geçtikçe ve insanın hayat denyimleri arttıkça anlaşılması daha mümkün bir yazar bence.

      Sil
  10. Nilgün Marmara konusunda katılıyorum ve açıkçası bir yerde kadının vasiyetine uyulmamış, saygısızlık bence... aynı şey Orhan Veli'nin mektuplarında da yapılmıştı, adamın özel yazışmalarını ıyayınlamışlar.. eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla okudum mu okudum fakat ben olsam pis bozulurdum ya kadın izin vermemiş büyük saygısızlık ama neylersin öyle olunca daha çok satıyor heralde.

      Sil
  11. Slyvia Plath ve Nilgün Marmara intihar eden yazarlar kervanından maalesef...
    Slyvia'nın ölmeden önce çocuklarına yemek vermesi ve onları başka bir odaya koyup kendisini gazla öldürmesi beni hep üzmüştür...
    Nilgün Marmara konusunda haklısın tüm yazılarının ölünce yayınlanması biraz ürkütücü.
    Şermin Yaşar'ı seviyorum anlatımı güzel.
    Kafka'nın Dönüşüm'ü dillere destan tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün'den sonra bir Slyvia kitabı deneyimleyeceğim sanırım. Bu tarz insanların yaşarken de ağır depresyonda oldukları ya da melankolik olduklarını düşünüyorum bilemedim. İntihar ile yaşamına son vermek çok değişik bir durum.
      Şermin Hanım benim gönlümü öyküleri ile çok güzel kazandı, diğer kitaplarını da okuyacağım.

      Sil
  12. Nilgün hanımın intihar etmesi çok korkunç ki Daktiloya çekilmiş şiirlerini de çok merak ettim.. Bulursam okuyacağım inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daktiloya Çekilmiş Şiirler okunması kolay anlaması pek zor bir eser ben Kağıtlar isimli eseri daha anlaşılabilir bulmuştum. Denk gelirse aklınızda olsun.

      Sil
  13. Anarşık'ı merak ettim.

    Nilgün Hanım kimdi anımsayamadım ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anarşık bence sizin de keyif alabileceğiniz bir eser, sizin düşünce şeklinizle benzeşiyor yazım stili. Nilgün Hanım rahmetli bir Türk kadın şair efenim.

      Sil
  14. Nilgün Marmara ismini görünce her daim bir hüzün çöker üstüme... Gelirken Ekmek Al kitabı ilgimi çekti bana göre sanki. Şu kitap fiyatları eskisi gibi olsa kendimi direk kitap havuzuna atardım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün Marmara, Didem Madak... Kadın şairlerimizin var bir hüzünlü yanları sanki... Gelirken Ekmek Al çok güzeldi öneriyorum. Kitap fiyatları el yakıyor yakında bir kütüphane varsa bence değerlendir. :)

      Sil
  15. Uzun zamandır elim hiç kitaba gitmiyor, kitap okuma orucunda gibiyim, bakalım hangi kitapla kıracağım bu okumama isteğimi. Listende Beş Yıl sonra dikkatimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Kim bilebilir. Beş Yıl Sonra ilginizi çektiyse size gönderebilirim.

      Sil
  16. Halide Edip'i çok severim, kitaplarının çoğunu okudum, Ateşten Gömlek'i de sevmiştim. Dönüşüm hariç diğer kitapları yeni görüyorum, farklı eserleri öğrenmek iyi oluyor, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halide Edip'i ne kadar sevdiğimi bilemediğim bir noktadayım eserlerini okudukça bir fikrim oluşacak sanırım bakalım..

      Sil
  17. Maşallah listeden sadece 2 kitabı biliyorum 😶😂 kitapların çoğunu beğenip keyifli vakit geçirmene sevindim 💅🏻🥳

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim, çok çeşitli şeyler okumayı seviyorum ruh halime göre.

      Sil
  18. 11 kitap da az değilmiş. Bravo demek istedim:)

    YanıtlaSil
  19. Dönüşüm'ü okumuştum. En sevdiğim kitaplardan biridir. Okuma temponuz harika. Şiirle aramı bir türlü düzeltemedim. Yine de Slyvia Plath ve Nilgün Marmara hakkında biraz araştırma yapmama vesile olduğunuz için teşekkür ederim. İntihar eden epey yazar var ve hepsine büyük saygı duyuyorum nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşüm için en sevdiğim diyemem ama çarpıcıydı. Şiir benim sevdiğim ve giderek de daha da çok bağlandığım bir tür. :)

      Sil
  20. Emeklere sağlık. Yeni kitap önerisi almaya geldim, aldım :)

    YanıtlaSil
  21. Darısı benim başıma. Dönüşüm kitabını öyle bekletiyorum ben de. Zamanı var diye diye erteledim. Senin etkinle oturup bir çırpıda bitireyim bari. Benimki de toz tutacak yoksa :) gelsinn yenii kitaplar yeni hikayeler... şimdiden iyi okumalarrr :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla aslında o kadar bekletilmeyi hak eden bir kitap da değilmiş. Bir çırpıda bitmiştir inş. :)

      Sil