11 Ocak 2024

2023 Kasım Ayı Okuma Raporu


Kasım ayı yılın en verimli ayı oldu. Okudukça okudum, hatta okumalara doyamadım galiba. Keşke her ay kasım kadar verimli olsaydı.. :)

Deniz Duası: Khaled Hosseini, Uçurtma Avcısı ile tanıştığım bir yazardı çok güçlü bir kalemi var kendisinin. Bu kısacık resimli baskılı kitap ise oldukça acıklı bir şekilde mülteci sorununu anlatıyor.

Şifacının Kalbi: Blog dünyasının yeni yazarı sevgili Duygu'nun kitabını herkese öneririm. Bir çırpıda okunan, güzel mesajları olan mükemmel bir fantastiğe giriş eseri. Fikir benzersiz ve yalın bir dille anlatılıyor. Ben Duygu'nun yerinde olsam böyle güzel bir fikir bulmuşken en az üçleme olarak yazardım bunu ama tabi o benim arsızlığım. :) Duygu'nun yeni kitaplarını merakla bekliyorum.

Dönüş: Yanılmıyorsam bu yazarı "Kitapeylemi" sayesinde keşfetmiştim. Yazarın ilk kitabı imiş Dönüş, hafif bir ilk kitap tutukluğu yok değil ama yine de akılda kalıcı güzel bir eserdi. 

Sevgi Masalı: Oğlumun kitaplığına yatırım olsun diye aldığım eserlerdendi. Behrengi çok ilginç bir yazar bence, bu kitap da oldukça ilginçti ama tasarımı ve kapağı yanıltmasın erken yaşta okutulacak bir eser değilmiş.

Hoşgör Köftecisi: Bir yerlerde Hoşgör Köftecisi'ni gördüm ve "Aaa Orhan Veli öykü de mi yazıyormuş?" dedim. Sonra aklıma düştür Storytel'de görünce açtım dinledim. Orhan Veli'nin öykücülüğü de şiirciliği kadar iyi hatta sanırım ben öykücülüğünü bir tık daha fazla sevmiş olabilirim.

Asaf Halet Çelebi - Seçme Şiirler: Asaf Halet Çelebi "İbrahim" şiiri ile yıllar evvel gönlüme taht kurmuştu zaten ama ilk kez kendisinin bir kitabını okudum. Çok da keyif aldım. Yanımda kitap taşıyamıyorum ağırlığından ötürü diyenler bu seriden üç beş kitap alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Boyutları ve incelikleri mükemmel. :)

Dövüşen Anlatsın: Ahmet Telli fuarda gördüğümde dikkatimi çeken bir yazar oldu. Elime alıp bir kaç sayfasını karıştırınca bu kitabı almaya karar vermiştim. Sevdiğim yerler de oldu, sevmediğim yerler de... Yazarın başka kitaplarına da bakabilirim.

Yüzbaşının Kızı: Minnoş kitap kulübümüz için İpek'in seçtiği bir kitaptı. Bu aralar ya Rus Klasikleri bana çok kolay geliyor ya da hep kolay okunanları denk geliyor. Henüz çözemedim. Sevdiğim bir kitap oldu.

Aşk Satar: Boş vaktiniz çoksa okuyabileceğiniz bir eser. Eğlenceli, bol bol altını çizdiğim yerler de oldu, okurken çokça güldüğüm yerler de. İşin en eğlenceli tarafı bence her öykünün dönüp dolaşıp aynı karaktere bağlanması idi. Şebnem Burcuoğlu yeteneğinin nerede olduğunu ve onu nasıl kullanması gerektiğini gerçekten iyi biliyor.

Rosalie Blum Serisi: Bu seri Melike'ye hediye gelmişti. O çok sevdiği için biz de okuyalım diye getirmiş. Çizgi roman olan bu seriyi ben hiç sevmedim. Bence çok boş ve anlamsızdı. Merve ile Melike ise çok sevdiler. Buyurun burdan yakın.

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri: Bu kitabı eğer doğru hatırlıyorsam "Bir Garip Şeyma"nın blogunda görmüştüm. Severek okudum diyebilirim. Genelde her oturduğumda bir vaka okuyup bıraktım. Bizim Gülseren Hanım'ın kitapları gibi değil. Vakalar hem çok ilginç hem de vakaların çıkış noktaları hastaların nasıl bu hale geldiklerini görmek ufuk açıcıydı.

Metinler: Elimde bulunan son Nilgün Marmara eseri idi Metinler. Kendisini anlamaya vakıf olamasam da tanıştığıma çok memnun oldum. Bir müddet kendisi ile olan mesaime ara versem de en kalın kitabı Defterler'i de bir gün okuyup kendisine veda edeceğimi biliyorum.

Bizans'ın Fethi: Bu kitap aslında Zweig'in "Yıldızın Parladığı Tarihsel Anlar" kitabında bir bölümmüş. Onu alıp biraz resim ekleyip yeni bir kitap gibi basmışlar. Ben yedim, siz yemeyin. Bu arada Zweig'in bu dildeki anlatıcılığını gerçekten sevdim. İlginç detaylara da yer vermişti. Kendisini de %95 oranında tarafsız buldum diyebilirim.

Altı Ay Bir Güz: Bilge Karasu uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Başlangıçta kitabın üslubuna alışmakta biraz zorlansamda, sonrasında su gibi akıp gitti diyebilirim. İlginç bir yazar Bilge Karasu, ilginç ayrıntılara dikkat ediyor. Eserin değişik bir kronolojisi var, okunmaya değer.

Günler Aylar Yıllar: Bu kitap da çok merak ettiklerimden biriydi. Çok ama çok ilginç deneyimdi. Yazar bir şekilde sizi hikayenin içine çekmeyi başarıyor ve sanki ordan o hikaye bitene kadar çıkamıyorsunuz. Durgun ama aynı zamanda gergin bir öykü. Yine de bir saniye bile sıkmıyor. Mutlaka okumalısınız kategorisine koyun derim.

Evet Kasım ayını 16 kitapla mükemmel kapattık. Kasım böyle oldu diye Aralık için çok heveslenmeyin siz yine de. :)

Sevgiler.
Okuyansoda

40 yorum:

  1. Yorumun için teşekkürler. 🥰 Uzun yazmış olsam bunu değil Savaş Çığırtkanı'nı bastırmak isterdim. Biraz daha hafif ve kısa bir kitapla giriş yapmak istedim. Maliyetler de az değil günümüzde. :)) Yine de sevindim daha uzun görmek istemene.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok güzel bir seri olurdu bu hikayeden ama eminim senin eşsiz fikirlerinden daha birçok kitap okuyacağız. :)

      Sil
  2. Performansınızı alkışlıyorum efendim ve hatta kendime "bak da utan," diyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Tebrikler darısı yeni yıla...

    YanıtlaSil
  4. Maşallah gerçektende verimli bir ay olmuş darısı benim başıma :)

    YanıtlaSil
  5. Ayakta alkışlıyorum seni!..
    Senin Kasın ayında okuduğun kitap sayısını ben 2023 yılı süresince okuyamadım dersem bana inan olur mu:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İnandım canım niye inanmayayım ama oluyor öyle zamanlar çok takılmadan önümüze bakalım.

      Sil
  6. Ohh harika... Benim geçen yışlım kitap okuma açısından pek verimli geçmedi... Bu sene umarım daha fazla okuyabileceğim. Güzel kitaplar, Duygu'nunkini en kısa sürede okuyacağım zaten :)

    YanıtlaSil

  7. Günler Aylar Yıllar kitabını merak ettim. Tebrik ederim ne güzel okumuşsun. :)

    YanıtlaSil
  8. Uçurtma Avcısı çoook uzun zamandır elimde ama üzüleceğim için okumayı erteliyorum... Yazarın bu kitabını ise şimdi öğrendim.
    Şifacının Kalbi'nin ben de aslında seri olabileceğini düşünüyorum.
    Sevgi Masalı hakkında ben de aynısını düşünüyorum. İçeriğini ayrıntılı hatırlamıyorum şimdi ama Küçük Kara Balık'tan sonra beni şaşırtmıştı doğrusu. Çok küçük yaş grupları için uygun olmadığını düşünmüştüm ben de. Hatta bir yazımda eleştirmiştim baya.
    Hoşgör Köftecisi'ni yorumunuzdan sonra merak ettim. :)
    Yüzbaşının Kızı kendi isteğimle okuduğum ilk klasikti :) Çok çok çok önce okudum, hatta çocukken bile diyebilirim artık :) O yüzden iyi bir baskıdan aklım başımdayken okumak istiyorum şimdi.
    Rosalie Blum Serisi'ni de merak ettim :))
    Bir Psikiyatristin Gizli Defteri yıllardır okuyacağım dediklerimden. İnşallah okurum. :)
    Nilgün Marmara'dan da inşallah okurum.
    Bilge Karasu'dan okumayı ben de istiyorum ama dilini anlamayacakmışım gibi de geliyor.
    Günler Aylar Yıllar'ı kesin listeme ekliyorum.
    Öneriler için teşekkür ederim ve sizi tebrik ederim. Dilerim bu yılda da her ayınız böyle dolu dolu geçer ve listenizde sevdiğiniz kitaplar çok olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçurtma Avcısı ne olduğunu bilmeden başladığım bir kitaptı ve gerçekten insanın içinde bir yer inciniyor okurken... Bu kitapta kısa ama çarpıcı.
      Şifacının Kalbi konusunda kesinlikle aynı düşünmüşüz. :)
      Sevgi Masalı hatta Behrengi'nin tüm kitapları çocuk kitabı kategorisinden çıkarılmalı bana kalırsa.
      Hoşgör Köftecisi güzel, bence seversin.
      Yüzbaşı'nın Kızı'nın çok da insana kattığı birşey yok, bence pas geçebilirsin zaten okumuşsun. :D
      Rosalie Blum ben sevmedim ama belki sen seversin bilemedim. :)
      Bir Psikiyatrın Gizli Defteri gerçekten çok güzel bir eserdi.
      Nilgün Marmara için birşey diyemem çünkü okumak neyse de anlamak bi mesele okudum ama ne anladım desen hiç yani. :)
      Bilge Karasu'yu seveceğini düşünüyorum. Bu kitaptaki dili oldukça sadeydi.
      Günler Aylar Yıllar'ı kesin oku bakalım ne düşüneceksin, kritik yapalım.
      2024 için heyecanlıyım hadi bakalım. :)

      Sil
  9. Uçurtma Avcısı'nı bend e okuyacağım inşallah ama bakalım ne zaman. Ben de okuyunca aynı şekilde şaşırdım: Aaa Orhan Veli öykü de mi yazıyormuş? Manyak adam ya kesin ben de hikayeciliğini daha çok severim, bunu hemen okumak istiyorum :)
    Listeden okuduğum tek kitap Şifacının Kalbi. Bu konudaki fikirlerine tamamen katılıyorum :)
    Kasımı dolu dolu gördük diye aralık için büyük beklentiye girmedik ama merak da etmiyorum değil şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçurtma Avcısı için birşey diyemiyorum insanı delip geçiyor çünkü, bir ara okursun. :) Orhan Veli öyküyü de bayağı iyi yazıyormuş aslında, bence seversin.
      Şifacının Kalbi seri olmalıydı diye fan klüp kuracağım. :) Duygu duy sesimizi. :D
      Aralıkta herkesi şoka sokacağım, takipte kalın. :D

      Sil
    2. Ehehe, burada bitti malesef, uzatamıyoruz artık. 😅 Başka seriye başladım bile ama bir süredir devam edemiyorum.

      Sil
    3. Aaa sen eminim ki onu da bitirirsin bizde okuruz inşallah. :)

      Sil
  10. Harika bir ay olmuş, maşallah :D İçlerinden sadece Yüzbaşının Kızı'nı okumuşum :( Günler Aylar Yıllar'ın övgüsünü çok duydum, okurum umarım yakında :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günler Aylar Yıllar tarif edemeyeceğim kadar değişik bir eserdi benim için bitince unutulan değil, günlerce insanın aklında gezen bir kitap. Öneririm.

      Sil
  11. bakayım şu çelebiye :)

    YanıtlaSil
  12. Bu kadar kitabın içinde Bir Psikiyatristin Gizli Defteri ni okumuşum sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öneri üzerine okumuştum o kitabı. Diğerlerinden belki ilgini çeken olur kim bilir? :)

      Sil
  13. Tebrikler. Ben bu kadar kitabı bir yılda okuyamıyorum maalesef. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa efenim hep bir bahaneler hep bir bahaneler. Sesli dinlemeyi deneyin o vakit eminim yollarda bolca zaman harcıyorsunuzdur. :)

      Sil
  14. Yüksek bir performans tebrik ederim okuduklarınız yolunuza ışık tutsun inşallah :)

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle çok iyi okumuşsunuz kutlarım:) Bizans'ın fethini ayrı kitap olarak nasıl basmışlar (İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar'ı okumuştum) kısacık bir şeydi Zweig'in suyunun suyundan faydalanıyor yayınevleri. Rus klasiklerini severim Yüzbaşının Kızı'da çok iyiydi. Keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig olayı bana çok ters köşe oldu. Asıl kitabı duymuş ama almamıştım. Bu kitabı alırken mevzuya nasıl uyanamadım vallahi bilmiyorum. :D

      Sil
  16. Selamlar, Hoşgör Köftecisi'ni severek okumuştum. Ana hikayeyi yeteneksizliğime rağmen seslendirme gafletinde bile bulunmuştum :) Sevgi Masalı'da çocukluğumda kaldı ama oda okumuş olduklarımdan. Okumaların verimli olmuş, listende almak istediğim bir kitap var konu hakkında detay vermemene sevindim. Spoiler gördüğüm yazıları okumuyorum çünkü. Emeğine gözüne sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yazılarında spoiler vermeden kitabı anlatmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Konuyu anlatırsak ne heyecanı kalır ki. :)

      Sil
  17. Benim de size tek diyeceğim, okuyan gözlerinize sağlık olsun, maşallah!
    Teknolojik ürünlerin ellerde gezindiği bu dönemde gençlerin kitap okuduğunu her gördüğümde gurur duyuyorum onlarla. Bravo size! ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bu yorumu okuyunca göğsüm kabardı valla, teşekkür ederim.

      Sil
  18. kasım bereketliymiş maşallah, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil