27 Ekim 2023

2023 Eylül Ayı Okuma Raporu


On kitapla okuma rekoru kırdığım Eylül ayı raporuna hepiniz hoşgeldiniz efenim. Okumalara doyamadığım bir ay oldu. Ayrıca Veba Geceleri'ni sonunda okunmuşa havale edebildiğim için az kalsın parti düzenleyecektim. :)

Orhan Veli - Bütün Şiirleri: Aslında Bütün Şiirleri tarzı kitaplar almayı pek sevmiyorum ama nasıl olduysa bu kitap bizim eve gelmeyi başarmış. Akşamdan akşama üç beş şiir okuyup bütün ağustosu bu kitapla geçirdim diyebilirim, eylülün ilk haftası bitirdim. Orhan Veli sevdiğim şairlerden birisidir, bilmediğim pek çok şiirine de denk geldiğimden keyifli bir okuma süreci oldu diyebilirim.

İki Kraliçenin Savaşı: Geçtiğimiz ay ikinci ve üçüncü kitabını okuduğum Kan ve Kül Serisi'nin dördüncü kitabını da okudum. Serinin diğer kitapları henüz basılmadı ama ben bu yazar ablayı tanıyorsam altı yediye kadar varır bu iş... Fantastik türünü çok seviyorsanız okuyabilirsiniz ama çok iyi diyebileceğim bir seri değil.

Davetiye: Çok satanlar kontenjanından ne yazsa aldığım Vi ablamızın son kitabını da okudum. Okurken eğlendiren ama bitince üç güne unutulan kitaplardan birisi, keyifli bir iki saat geçirmek isteyenlere öneririm.

Geri Döndüğüm Yerler: Bu kitabı bloglardan birinde görüp almıştım. Banu Hanım kitaplar hakkında yazmayı çok seven birisi ve bu eserinde de sevdiği kitapları anlatan yazıları var. Bir oturuşta bitecek bir kitap değil, zamana yayarak okudum. Okurken çok keyif aldım ve bu kitapta anlatılan bir çok kitabı da sipariş ettim. Bu açıdan beni çok masrafa sokan bir eser oldu diyebilirim.

Sonun Bacakları: Sevgili Buraneros'un önerisiyle yazarın Başa Dönemeyiz kitabını okumuştum, sonrasında yazarın nasıl öykü yazdığını merak ettiğim için bu kitabı da aldım. Makbule Hanım'ın çevirmenliği ne derece iyi bilmiyorum ama yazarlık şapkasını çok iyi taşıyor diyebilirim. Kitapta çarpıcı, güzel ve düşündüren öyküler mevcuttu. Öneririm.

Kral Kaybederse: Bu kitabı Storytel'de sesli dinledim. Üç yıldır her sezon dizisi çekilmek istenip de çekilemeyince, nedir yani diye bir merağa düştüm. İlginç bir şekilde kitabı sevdim. Aynı yazarın bir kitabını daha sesli dinledim ve kani oldum ki Gülseren Hanım iyi bir yazar değil, bir şeyi bilmek ya da vakıf olmak bir mesele onu gerçekten iyi anlatabilmek başka mesele. Ortak bir yazarla çalışması ya da çok daha iyi bir editörle çalışması daha iyi olurmuş diyebilirim.

Jason Thorn'u Sevmek: Kısa sürede okuyup keyifli bir kaç saat geçirmek amacıyla aldığım kitap amacını yerine getirdi ve beni de pek mesut etti. Hikayeyi gerçekten sevdim, ayrıca yazarın dili de güzeldi. Saçma sapan uzatmadan yerli yerinde bitti. Öneririm.

Veba Geceleri: Allahım evlerden ırak bir kitap, bir daha Orhan Pamuk okumayı kati suretle  düşünmüyorum. Orhan Bey çok iyi bir yazar olabilir ama benim tam olarak tahammül edemediğim bir yazar tiplemesi var ki o da budur. Gerçekten konunun saçma sapan uzatılması mı dersiniz, olmayacak milyon tane detay mı dersiniz, karakter kalabalığı mı dersiniz, ne ararsanız var. Burada Orhan Bey yoktan bir ada var etmiş, bu adayı ve halkını da Osmanlı zamanına yerleştirmiş. Bir çeşit İhsan Oktay Anar çeşitlemesi gibi geldi bana ama olmamış azizim. Onu da sevmemiştim bunu da sevmedim. Allahtan Storytel'de vardı da, oradan dinleyerek sonunda nihayete erdirebildim, çok şükür.

Aramızdaki Uçurum: Çok uzun zaman önce aldığım bir gençlik kitabıydı. Yazarın başka kitaplarını okumuştum seneler evvel, bu kitabını ise diğerlerinden daha çok sevdim ama herkese hitap edeceğini sanmıyorum. Araştırmadan almayınız.

Ejderhaların Kısa Tarihi: Bu küçük kitapları o kadar sevdim ki bulduklarımın hepsini alıyorum. Bu kitapta da ejderha efsanelerinden bahsediyor. Nerede hangi erjerhalar var, kaç yıllarında ortaya çıktı, ortaya çıkış sebepleri neler gibi bir sürü bilgi içeren küçük bir hazine... Çok severek okudum.

Evet dostlar Eylül böyleydi, Ekim dökümünde görüşmek üzere çav.

46 yorum:

  1. orhan pamuk hiç okuyamıyorum ama masumiyet müzesini ziyaret etmek hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm bende bakayım gideyim müzeye o zaman, eksik kalamam. :)

      Sil
  2. Geri döndüğüm yerler ve sonun bacakları not aldım, keyifli okumalar olsun.

    YanıtlaSil
  3. Bundan 4 yıl önce falan Kara Kitap'ı okumaya yeltenmiştim de beynimde bulamaç olmuştu her şey, sonra okurum demiştim. Şimdi daha geçen ay yine kütüphanede bu kitaba rastgelip bir heves aldım. Yine beynimde bulamaç oldu bıraktım. Orhan Pamuk'tan en son pandeminin başında Kırmızı Saçlı Kadın'ı okumuştum. Onu okuyabilme sebebim de meğersem yazarın genel tarzından farklı bir kitap olmasından kaynaklıymış. Kitabın dili iyiydi bu arada. Kara Kitap'ın yani. İlginç de duruyordu konusu falan. Ama malesef olmadı olamadı. Şimdi siz de Veba Geceleri'nde dil ve anlatım açısından bu tarz bir duruma değindiğiniz için anlatmak istedim.
    Yine verimli bir ay olmuş tebrik ederim. İçlerinden en çok Ejderhaların Kısa Tarihi'ni merak ettim. Bol okumalı günler diliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Orhan Pamuk sesli dinlemeye uygun, okumaya uğraşıp da beynimizi kangren etmemize hiç gerek yok diye düşünüyorum. :)
      Ejderhalar pek güzel bir kitaptı, çok sevdim. :)

      Sil
  4. Verimli bir ay olmuş senin için ama bir kısmı sanırım memnun etmedi. :) Her zaman istediğimizi bulamıyoruz, paylaşım için teşekkürler. Duymadığım kitaplar vardı içlerinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumak için verimli oldu ama içerikler verimliydi diyemem tabii ki. :)

      Sil
  5. Orhan Pamuk'un bitirebildiğim tek kitabı Kafamda Bir Tuhaflık. Onu sevdim. Masumiyet Müzesi 'ni yüzüncü sayfada bıraktıydım. Bir de eskiden kitap bitirme takıntım varken bir kitabını bitirdiydim, otobüslerde geçen bunalım bişeydi, o sıralarda hayatım otobüslerde geçiyordu , çok sevdiğim otobüs yolculuklarının keyfini kaçıracaktı nerdeyse :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahaha, Orhan Pamuk zor dedim diye linç yemediğime seviniyorum şu an. Kimse sevmemiş kitaplarını demek ki. :D

      Sil
  6. veba geceleri merak etitğim bir kitap. ama orhan pamuk çok ilgimi çekmiyor nedense. edebiyat dergilerinde çıkan yazıları dışında okuduğum hiç kitabı yok. çok verimli bir okuma maratonu olmuş sizin için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veba Geceleri'ni de önermiyorum hatta bence görünce koşarak uzaklaşın. :D

      Sil
  7. Tebrikler. Ben de elimdeki kitaba takıldım. Bir türlü ilerlemiyor. Doğan Avcıoğlu'nun Türklerin tarihi. Kitaplıkta birinci cildini bulamadım, ikinci ciltten başladım ama epey zorlanıyorum bitirmek için. Türk boylarının M.Ö 1000 yılından itibaren Çin, Moğol, İran ve birbirleriyle yaptıkları savaşları ağırlıklı olarak Çin kaynaklarına dayanarak anlatıyor. O kadar çok detay var ki, kime faydası olur bu kadar detayın bilmiyorum. Kitaptan özetle öğrendiğim yağmacılık Türklerin genlerinde varmış meğer:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yaa siz ama bayağı zor birşey bulmuşsunuz gerçekten, kocam olsa mesela çok severdi eminim o kitabı ama ben elime bile almazdım.

      Sil
  8. Bu ay biraz okudum, Yaprak Öz'ün yeni kitabını sipariş ettim en son, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprak Öz hep sizden duyduğum bir yazar efenim, biraz bakacağım kitaplarına.

      Sil
  9. Çok verimli bir ay olmuş. :) Orhan Pamuk daha önce okumamıştım. Masumiyet Müzesi listemdeydi. Şimdi bir tereddüt ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yol yakınken vazgeçin gitsin, okurken keyif alınacak çok daha iyi kitaplar var. :)

      Sil
  10. Merhaba, blogu tanımak için girdim ve Kara haberimi aldım ahahahaha. Güray Süngü haftaya kadar Orhan Pamuk-Kara Kitap'i okuyup gelmemizi istedi bu akşam. Ben de bu vesileyle onu tanıyacaktım ama 😂😂 ne sizin/senin? yorum ne de yorumlardaki okurların yorumları iyi bir deneyim olmayacağını söylüyor 💔😂😂 Kader.
    Ay epey verimli geçmiş gerçekten. Ejderyaları çok sevdim 🐉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ayy valla haberi benden duyun istemezdim ama inanın çok zordu, belki Kara Kitap nispeten daha kolaydır kim bilir.

      Sil
    2. Değilmiş 😭💔 yarım bırakabilecek bir insan değilim bitsin diye sürünüyorum 😶😂

      Sil
    3. Aynı dertten muzdaribiz çiçeğim valla bazen de yarım bırakabilsem keşke diyorum. :)

      Sil
  11. Orhan PAMUK'un en güncel romanı hangisi acaba? Uzun zamandır yazmıyor sanki yeni bir eser...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efenim en güncel eseri 2022 tarihli Uzak Dağlar ve Hatılar'mış lakin ne anlattı içinde bilmem. :D

      Sil
    2. Boş durmamış yazmış yine ama hiç duymamıştım bu kitabını. :)

      Sil
  12. Maşallah hocam bayağı kitap okumuşsunuz

    YanıtlaSil
  13. Edebiyat derslerinde hocamiz orhan pamuk icin ilk kitabı cevdet bey ve oģullari kitabin edebi bir eser oldugu ama daha sonra yazdiklarinin edebi hocbir tarafi olmadigini tabiki daha kibar ve bilimsel bir dille anlatmisti. Ejderha meselesinde de aklima evliya celebi geldi o da Çin seyahatinde górdúģú ejderhalari anlattigi icin tarihciler tarafindan elestirildigini hatirladim. İlginçtir dediginiz gibi eskiden seyahatnamelerde gormesi normal olan canlilarmis ejderhalar. Budayicioglunu ben de hiç beģenmemistim. Cok populer oldugu icin linclenme korkusundan simdilik susuyorum ama sanat sozkonusu olunca neyin ne oldugunu zaten zaman gosteriyor bize. Budayicioglunun herhangi bir kitabinin zamana dayanan eserlerden olacagini zannetmiyorum. Tesekkurler yaziniz icin. Bana da daha cok okumaya teşvik eden bir yazi oldu bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk okumaya tövbe ettiğimden Cevdet Bey'e bakamayacağım, affola. :)
      Evliya Çelebi'nin ejderhalardan bahsettiğini daha önce hiç duymamıştım, bunu biraz araştırayım, güzel bir bilgi olsu teşekkür ederim.
      Gülseren Hanım'ı kitaplar kesmedi her gün yeni bir dizinin sernayo ekibinde görüyorum artık, tamamen iş show ve paraya döndü sanki...

      Sil
  14. Çok verimli bir ay olmuş. Tebrik ederim 🧿🧿. Kasmayan, samimi yorumlar yapmışsın. Paylaşımının en güzel taraflarından biri de bu bence👍😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimden geleni, içimden geldiği gibi söylerim. :) Yazarlar da zaten gelip okumuyor nasılsa, istediğim gibi yazabiliyorum. :D

      Sil
  15. Veba Geceleri'ne çok güldüm:)) Orhan Pamuk'tan yeni yeni ünlendiği zamanlarda 3 kitap okuyup bırakmıştım, sonrasında tam isabet olmuş dedim... Başka yazarlara diyelim, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ayy valla hiç gerek yok ya şahane yazarlar var Orhan Bey de kusur kalsın.

      Sil
  16. You did great with that list of books!

    YanıtlaSil
  17. Güzel kitaplar okumuşsun valla ne güzel :) Ejderhalar ile ilgili olan iyiymiş.
    Ben de bir tek ben Orhan Pamuk okuyamıyorum sanıyordum yalnız değilmişim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk okuyamayanlar olarak birleşelim bence sayımız çok fazla. :D

      Sil
  18. Orhan Pamuk okumayı sevmeme rağmen Veba Geceleri beni de yormuştu. Çok detay var ve bazı yerlerde fazla uzuyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efenim ne kadar kibarsınız. Sadece bazı yerlerde mi çok uzuyordu? Bence kitap komple gereksiz bir uzunluktaydı. :)

      Sil
  19. Gülseren hanım okumama inadım bakalım ne olacak direniyorum

    YanıtlaSil
  20. Orhan Pamuk’un tek sevdiğim kitabı Cevdet Bey ve Oğulları olmuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm onu okumadım, okur muyum diye düşündüm. Yok kalsın diyorum. :D

      Sil