6 Kasım 2023

40. Tüyap Kitap Fuarı - Dünyanın Sonuna Yolculuk

Hola canlarım, 

Yine birgün durdum durdum, duramadım derken içime deli deli rüzgarlar esmeye başladı. İngiliz Merve'ye de verdim gazı, verdim coşkuyu ve Tüyap kitap fuarına gitmeye karar verdik.

Daha doğrusu ben karar verdim ve Merve'yi de yanımda sürükledim demek daha doğru olur. :) Gitmeden önce de "Yok ya zaten kitap falan almayız, internette fiyatlar daha ucuz şöyle bir gider dört bir yanımız kitap kokusuyla sarılı bir gün geçiririz." diye de birbirimizi kitap almamaya ikna ettik güya...


Anadolu yakasının güzide semti Çengelköy'den yola çıktık, Merve'nin sabahın körü şiddete maruz kalmadığı sürece uyanması mümkün olmadığından onu da geceden evde alıkoydum. Sabah işe gider gibi Çınar'ı anneme teslim etmemize müteakip yollara düştük ve resmen dünyanın sonuna gittiğimize beni inandıran bir süre boyunca kesintisiz metrobüste oturduktan sonra son durakta inmek suretiyle kendimizi fuarın giriş alanında bulduk.

Kapıdaki sırayı görünce "Ya bu ülkede bu kadar kitap okuyan insan yok, Allah aşkına kimin ne kadar okuduğuna göre sıraya dizsinler insanları." diye çemkiren Merveyi susturup giriş ücretlerimizi de ödeyip (20 TL) kendimizi içeri saldık. Fakat yanlış kapıdan salınmışız kendimizi test kitaplarının arasında bulduk ki biraz ürkmedim değil açıkçası...

Neyse buraları geç kitaplara gel diyorsanız eğer geleyim hemen.

Tüm kitapların fiyatlarını internette kontrol ettik ve gerçekten indirimde olmayan hiçbirşeyi de almadık. Eee kolay değil bunları bir de dünyanın sonundan eve taşımak var neticede. :)

BKK'da okuduğumuz Algernon'a Çiçekler kitabının yazarının yeni kitabını görünce almadan edemedim. Koşmak İstiyorum ise bir başarı hikayesi olarak lanse ediliyordu, sonu mutluluğa bağlanan drama kim hayır diyebilir ki? Şahsen bir Türk kızı olarak ben asla diyemem.

Koridor Yayınları'ndan sadece bu ikisini alarak yeni yeni sulara yelken açtık.

Metis'in standını gezerken çok keyif aldım, bir nevi kitapçı gibi içinde dolaşabiliyordunuz. Yatay pazar sergisi stili yerine kitapçı stili dikey raflar tercih etmişler pek hoştu.

Her kızın bir Didem Madak'ı olmalı diyerek şiir kitaplarını Merve'ye hediye aldım. Dünyaya Orman Denir de Ursula bebeğime olan özlemimden işte...

Fuar'dan almaya niyet ederek gittiğim tek kitap Nevernight serisinin son ktiabı Zifirşafak'tı. Gitmeden bir gün önce Pegasus'un kitabın ilk satışına fuarda başladığını öğrenince "ya allah bismillah" demiştim fakat en çok para bırakacağım standın burası olacağını düşünmemiştim. Gerçi hepsini de indirimli aldık ama "bestseller" şeyler okumak çok para arkadaşlar...

Diğer kitapların hepsini duymuştum fakan İki Kalp Bi Oda'yı rastgele seçtim.

Destek Yayınları'ndan bu kadar kitap alacağımızı asla tahmin etmezdim ama bir süre sonra aldıkça alasınız geliyor ve Destek en son ziyaret ettiğimiz standlardan birisiydi, eh haliyle aldıkça aldık arkadaşlar...

Masalların hepsi Merve'nin bu ara da bir masal aşkına düştü ben sorgulamıyorum. Sevgi Masalı, Küçük Karabalık, Bir Şeftali Bin Şeftali'nin basımları o kadar güzeldi ki küçük danama yatırım olarak aldım. Oscar Wilde Öyküleri de aynı seri kapsamında olduğundan boynu bükük kalmasın dedim.

Aradakileri de anlık seçtim, tanesi 20-30 TL arasındaki rakamlara satıştaydı. -Size indirim var demiştim, yalan söylemiyorum yani.- :)


İlahi Komedya ne zamandır aklımdaydı, üçlü olarak 150 TL'ye bulunca da kaçırmayayım dedim. Bu arada tek tek satılan kitaplar setlere göre çok daha pahalıya geliyordu. Eğlenceli Çıkartma kitabını da Mervecim küçük danama doğum günü hediyesi olarak aldı.

Bir kitaptan daha iyi bir hediye olabilir mi? :)


Fuardaki, kitaplar hakkında gerçekten bilgiye sahip çalışanları olan tek stand "Siren Yayınları" idi. Gerçekten çok güzel önerilerde bulundular, bahsettikleri tüm kitaplar hakkında bilgileri vardı. Sırf onların güzel muhabbetinden ötürü şu kitapları aldık diyebilirim. :)

Balıklı olanı kapağından ötürü seçtim valla dış güzellik yadsınamaz bir gerçek, söz konusu kitap olunca. -Tamam durun taş atmayın.- :) Miras'ı geçen ay okuduğum Geri Döndüğüm Yerler kitabından biliyordum. Aslında ağır dram olan bu kitabı almaya hiç niyetim yoktu fakat baktım ki almışım. Diğerini Merve seçti ama neye istinaden seçti asla bilmiyorum.


Şu fuardan önce adını bile duymadığım Kapı Yayınları'nın tüm bu kitaplarını Merve aldı. Bunların bir kısmını da okumuş bu arada ama ne demiştim "almak bizde bir heves kardeşlerim". :) 

Psikolog Gülseren Teyze'den önce bu Mustafa abimiz varmış yani, eserlerinde Dr. Mavi isimli kurmaca bir karakter mevcut ve kitapları da kurgu temelli, psikolojik şeyler seviyorsanız aman duymadım demeyin.


Fuarda yaptığım en karlı alışveriş Dex'den oldu. Bu kitapların hepsini tanesi 25 TL'den aldım. :) Bu arada eski blogger olan Elif Doğan'ın -nam-ı diğer Blogcuanne- kitabını yılın başında 80 TL'den satışta görmüştüm diye hatırlıyorum. 

Buradaki eserlerin Meğer Ben Feministmişim hariç hepsi de iki saatte okunup iki günde unutlacak kitaplar ama olsun 25 TL'ye kahve satmıyorlar ayol, değdi valla. Bakayım, yok yok değmiş yani. :)


Herhangi birşey almaya niyet etmeden yanaştığımız Everest de fuarda en çok parayı bıraktığımız ikinci stand oldu. Bu rengarenk küçük kitaplar Açıkhava Serisi olarak geçiyor ve çok tatlışlar, bu duruma ben nasıl karşı koyabilirdim ki?? Hem de indirimdeydi...

Bizans'ın Fethi'ni "Zweig'in de böyle bir kitabı mı varmış ya, allah allah" nidalarıyla safi merakımızdan aldık. Dolandırıcılık ürünü falan değil dimi diye özellikle sordum, o kadar inanamadım yani. :)

Yaşam Kullanma Kılavuzu içinde ikibinden fazla karakter barındırıyormuş. Bu kitabı Merve bir gaz ve coşkuyla aldı ama okuyacağından da değil ben okurum da ona da anlatırım diye. :D Eee dostluk bazen de bunu gerektiriyor napalım...

Dövüşen Anlatsın adından, Deniz Duası da renkli baskısından mütevellit alındı.

Fuardaki en güzel çocuk kitap standı Sincap Kitabındı. İki kitap aldık ama torbamıza bir dolu hediye koymuşlardı, vallahi benim kalbimi kazandılar. Bundan sonra özellikle takip ederim ne basmışlar diye.

Bu kitapların da içi zarf zarf minik mektuplarla dolu, en arka sayfadaki mektuptan da balon çıkıyor. Çok tatlıydı biz çok beğendik.

Ren Kitap doğru salonu bulduğumuzda denk geldiğimiz ilk standdı ve Merve daha o anda isminden ötürü bu kitabı almayı kafasına koydu. Koskoca iki salon gezdikten sonra geri dönüp aldık. Eve getirince de Melike'yi kurban seçip ona verdik, ilk okumasını o yapıyor şu anda.

İçinden garip bir hikaye çıkacak kesin, hislerim karışık. :)

Demiştim size Merve masala sardı diye, Maya Kitap -ki adını fuardan önce hiç duymamıştım- standında bulduklarının hepsini aldı. Sonra gitti kalanları da Destek'in standından tamamladı ama inceledim derleyenler ve içerikler farklı gene de genel fikri aynıdır sanırım. 

Bu arada bu kitapların ayraçlarını çekmemişim ama çok mükemmeller, yaratıcı bir dizayn yapıp masal karakterlerinden ayraç yapımışlar. Benim gibi masalı ne yapcam ya diye düşünüyorsanız, yine benim gibi ayraçları ayrıca alabilirsiniz. :)

Sayılarla Dünya Tarihi de Merve'yi standın başından alamayınca sıkıntıdan bütün kitapları incelemem esnasında bulduğum bir kitap oldu, çok uygun bir fiyata aldım.

Notos ve Hep Kitap'tan almayı planladığım hiçbir kitap standlarda yoktu, bu standlardan eli boş döndüğüme bir miktar üzülmedim değil.

İthaki Yayın Grubu'na ait olan standlarda indirim falan yoktu. İthaki ile olan ilişkimi komple bir gözden geçireceğim bu gidişle...

YKY'ye Merve'yi yaklaştırmadım bile internette sürekli indirime girdiğinden vallahi kendimize yük etmemize değmezdi.

Standların yükselen kiralarından mütevellit Ayrıntı Yayınları bu sene protesto olarak fuara katılmamış, valla pek üzüldüm de diyemem çok da tercih ettiğim bir yayınevi değil.

Sel Yayınları'na şüpheli gözlerle yaklaştığımdan -nerde abuk bir şey olsa bu yayınevinden aldığım kitaplardan çıkıyor- Merve'yi de pek yaklaştırmadım.

Sonuç olarak aldıkça aldık, aldıkça aldık... Eve dönerken de kollarımız, omuzlarımız koptukça koptu. Maddi olarak ne kadar açıldığımızı dönüp hesap etmesek de -ne gerek var şimdi durduk yerde dertlere gark olmaya değil mi- kaç kitap almışız onu hesap ettik.

Hazırsanız gün sonu veriyorum:

  • Ben - 40 kitap
  • Merve - 24 Kitap
  • Çınar - 3 Kitap
Dur diyen, etme diyen, aklı selim bir kişinin yokluğu nelere sebebiyet veriyor görüyorsunuz. Kendinize güvenmiyorsanız aklı selim bir kişi ile gidiverin.

Sonuç olarak ohh be ne aldık ama. :)

Adios.

#kitapalmakkitapokumaktanbağımsızbirbağımlılıktır

30 yorum:

  1. Ne kadar kitap almışsınız, şaşırdım gerçekten. 😅 İyi okumalar. Billy Milligan'ın Zihinlerini merak ediyordum ben de ne zamandır.
    Bir zamanlar fuara çok yakın oturuyordum, bu yıl tefrika ile gitmeyi de planlıyordum, kısmet olmadı. 🥲

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende geçtiğimiz senelerde gitmeyi çok istemiştim ama nasip olmamıştı. Nasipte varsa oluyor. Olmadı seneye gelirsin hep birlikte gideriz. :)
      Valla bende kendime şaşırdım yalan yok, sorsan üç kitapla falan dönerdim ordan diye düşünmüştüm.

      Sil
    2. İstanbul defteri kapandı benim için, o yüzden zor. :)

      Sil
    3. Deme öyle deme belki de Tefrika ile beni ziyarete gelirsin. Olamaz mı olabilir?? :)

      Sil
  2. hey maşallah 40 kitap mı, nasıl taşıdın bravo valla :) iyi güzel kitaplar, keret in filmleri de var izlersin :) bir tanesi, bilek kesenler bir aşk hikayesi :) miras ı okuycam ben de çok övüldü :) senin ordan metrobüsle fuar en azından 50 durak olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sorma nasıl taşıdık sorma... Bir hevesle heyecanla taşıdık ama eve geldik ki tükenmişiz.

      Sil
  3. İyi ki dünyanın sonuna gitmiş ve fazla kitap taşımak istememişsiniz, dönüşte hamal tuttunuz sanırım :))) Keyifli okumalar olsun, her yük kitap olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söz konusu kitap olunca hamala bile güvenemem hepsini kendimiz bizzat taşıdık. :D Ayy keşke valizle gitseydik ama seneye tedarikli gideyim en iyisi.

      Sil
  4. :)) hepsi muhteşem, keyifli okumalar olsun.

    YanıtlaSil
  5. Gitmenize değmiş anlaşılan, uygun fiyatlı kitaplar bulmana sevindim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece gitmiş olmakla bile mutlu olacaktım aslında ama bu kadar da değeceğini tahmin etmemiştim. :)

      Sil
  6. Üff çok kıskandım. Pandemiden beri gitmedim fuara, bu sene giderim diyordum ama benim ayarlar eski tarihte kalmış, bu hafta olacak sanıyordum :/ Bi baktım son günü gelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy resmen aksilik ya... Olsun ama üzülmeyelim seneye toplanıp blog ahalisi olarak gideriz. :)

      Sil
  7. Süper alışveriş o kadar kitabı nasıl taşıdınız :)) bravo. Pandemi kitap fuarı olayını benim için bitirdi:( ama özenmedim dersem yalan olur:) Keyifli okumalar, bol kitaplı günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla o anın gazı, mutluluğu ve coşkusuyla taşıdık, bayağı da iyi taşıdık. :D Bende senelerdir gitmiyordum ama çok mutlu etti bu sene fuar. :)

      Sil
  8. "Ne gerek var şimdi durduk yerde dertlere gark olmaya değil mi" Güldürdün beni :))))) Harika kitaplar seçmişsiniz. Keyifli okumlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aahahha, hala da hesaplamadım, bazen de cahillik mutluluktur.

      Sil
  9. Maşallah :) İyi okumalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Kitaplarla ve kitapseverlerle bir gün geçirmek harika :) Sincap Kitap'ı ben de çok seviyorum, oğluma aldım birkaçını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten başarılıymış nasıl daha önce keşfetmedim diye hayıflandım. :)

      Sil
  11. Ne kadar çok almışsın iyi de olmuş ben şu masalların olduğu kitapları çok merak ediyorum. İyi okumalar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla masallarla Merve ilgileniyor geri kalan kısımla ben. :) Gerçekten bayağı da iyi aldım.

      Sil
  12. Ohhh mis :)) Kitap fuarlarına ne kadar bayılsam ve severek gezsem de kitap siparişini internetten vermeye bayılıyorum. Kargo yolu gözleme heyecanı yaşadığım şey kesinlikle kitaplar oluyor :) İngiliz Merve'yle maceralarınız çok tatlı. Devamını merakla bekliyor olacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bende kargo beklerken helak oluyorum ya. :) Ha geldi ha gelecek diye hep bir stres. :D Yeni bir sergi bulduk Merveyle yakında yeni yazı ile geliyorum. :)

      Sil
  13. harika bir yazı okumaya kitaplara bakmaya doyamadım. ayrıntı yayınlarından okuduğum ve sevdiğim kitaplar var. bana çok marjinal geliyorlar. sel yayınları konusunda hemfikiriz. bende ne zaman ondan kitap okusam garip değişik şeyler oluyor. iki sene oldu fuara gitmedim. kitapları ilk internetten almaya başladım. sonra da iyice e kitaba geçtim. özlemişim böyle alışveriş yazılarını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende senelerdir gitmemiştim aslında ama arada böyle gitmek de güzel oluyor. O güne döndüm şimdi, güzel mutlu ve az biraz telaşlı bir gündü. :)

      Sil
  14. Bizans'ın Fethi'ni "Zweig'in de böyle bir kitabı mı varmış ya, allah allah" nidalarıyla safi merakımızdan aldık. Ben de aynı senin gibi dedim yazıyı okurken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aslında Zweig'in "Yıldızın Parladığı Tarihsel Anlar" isimli eserinden bir bölümmüş. Nasıl olsa lokasyon bizim lokasyon okunur diye tek bölümü alıp içine verip bolca resmi kendi bşaına birk itap gibi basmışlar. :D

      Sil