17 Kasım 2021

#10 Neyi nasıl boyamalı?

Baktım boya badana konusu bayağı bir ilgi çekiyor. Bende dedim naçizane tecrübelerimden bir demet şuraya atayım. Eğer konu sizi açıyorsa toplaşın bakayım eteklerime. 

Öncelikle boyayacağımız nesnenin temizliğini yapmamız gerekiyor. Tozdan kirden arındırılmış, tertemiz bir hale gelince boyayabiliriz.

Peki "Her şeyi boyayabilir miyiz?" derseniz, eee o da artık sizin gözü karalığınıza kalmış. Boyalı nesne kullanmanın da bazı riskleri var tabi. Sürekli kullanılan masa gibi nesnelerde işlemler doğru yapılmazsa boya atabilir. (Belli başlı noktalarda dökülme gibi.) Size açık bir şekilde şunu söylemek isterim ki bu konuda profesyonel olmadığımız için herşeyi doğru da yapsak boya atabilir. E bu hususta anlaştıysak başlayalım.

Bir çerçeve boyayacaksak zımpara yapmasak da olur. Gün içerisinde elden ele gezmediği için boya atması problemi yaşamaz. Ama masa gibi gün içerisinde sıklıkla kullanılacak nesnelere güzel de bir zımpara atmak gerekir ki boya tutunsun.

Ahşap ürünler için akrilik boya kullanılıyordu, ancak son yıllarda hibrit multi surface özellikli akrilik boyalar daha yaygın kullanılıyor.

Ben hibrit multi surface boyalar ile hem metal hemde ahşap yüzeyler boyadım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Cadence ve Rich markaları kullandım ancak son yıllarda sadece Cadence'e gidiyor elim nedense...

Boyada ilk kat astar sayılır. Eğer tastamam bir astar atmak istiyorum derseniz. Birebir ölçü (misalen 1 bardak boya + 1 bardak su) karıştırıp inceltilmiş bir boya elde ederek astarı atabilirsiniz. Ancak doğrudan boyanın kendisi ile ilk katı uygulamak da yaygın bir uygulama, ben boya yaparkenki ruh halime göre karar veriyorum.

Astar sonrası 24 saat bekliyoruz. Sonrasında her boya katı arasında 6 saat bekleme süresi öneriliyor. Eğer yaz mevsiminde bu işe giriştiyseniz tamam ama kış mevsiminde boya yapıyorsanız her kattan sonra 24 saat beklemenizi öneririm.

Koyu bir nesneyi açık renge dönüştürmek için beş veya altı kat boya gerekebiliyor. O yüzden boya alırken büyüklüğüne dikkat edin.

Boyadığımız nesne gözümüze hoş gelince artık vernik işine geçebiliriz.
Ben bir sürü vernik denedim ama en çok Cadence taş vernikten memnun kaldım. Eğer büyük ölçekte bir boyama işine giriştiyseniz Hemel parke verniği öneririm ama küçük uygulamalar için pahalı kalacaktır, zira kendisi kova ile satılıyordu en son...

Vernik işi giderek daha alengirli bir hale geldi. Öncelikle vernikler parlak, yarı mat ve mat olarak çeşit çeşittir. Alırken dikkat edin, sonra vay efendim ben böyle parıl parıl birşey istememiştim derseniz de oradan geri dönmek çok zor olur. Her vernik katı için de boya ile aynı sürelerde bekliyoruz. Yukarıda yazdıklarımın hepsi bu kısım içinde geçerlidir.

Genelde üç kat vernik uygulaması önerilir. Ben çerçeve gibi ürünleri verniklemiyorum. Kullanım durumuna göre boya atması riski gördüğüm masa, sehpa gibi ürünleri vernikliyorum. Malum vernik aslında boyayı korumak için atılıyor.

Şimdilerde kendinden vernikli boyalar çıktı ancak renk seçenekleri henüz oldukça kısıtlı yine de açık renk severleri memnun edecektir. Hem boyaya hem verniğe ayrı vaktim yok diyorsanız ben size vernikli boya öneririm.

Ama benim beğendiğim rengin vernikli boyası yok diyorsanız o zaman da birebir ölçü ile kendi vernikli boyanızı yapabilirsiniz. (Misalen 120 ml boya + 120 ml vernik kola kuvvet karıştırılmak sureti ile.)

Eee herşey tamam şahtık şahbaz olmak için ne yapmalı derseniz geçelim dekor kısmına.
Allah sizi inandırsın yosun efektten, beton efekte kadar yok yok bir derya burası.

Bendeniz sıklıkla parmak yaldız kullanıyorum.
Adından da anlaşılacağı gibi gerekli gördüğümüz yere parmağımızı kullanmak sureti ile sürüştürüyoruz. Madame Coco'nun taş çerçeveleri üzerinde çok güzel etkiler sağlıyor. Gerisi artık sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Bir de son zamanların gözdesi mermer efekt spreyi var.
Boyadan hemen sonra, vernikten hemen önce göz kararı istediğimiz kadar spreyliyoruz. Kullanım talimatları üzerinde yazıyor ve sprey boya kullanmak kadar kolay aslında. Lakin renk seçenekleri oldukça kısıtlı. Niçin istediğim yere mor mermer efekti veremiyorum hala anlamış değilim. (E üretmiyorlar. Hmm tamam.)

Bir de beton efekt var ki söylemeden geçmek istemedim. Aslında orjinal ürün gri olarak satılıyor. O benim ne işime yarasın ben bilemedim. İstediğim renk beton efekti elde etmek için boyaya canımın istediği ölçüde karbonat katmak sureti ile beton efekti elde ediyorum.


Buradaki şişeler gönlümün sultanı karbonat ile beton efektlendi. Madame Coco çerçeve demişken göstermeden geçmek istemedim. Gök mavisi çerçevenin kahverengiye boyanıp yaldızlanmış hali de buradaki gibidir.

E ben bu kadar nefes tüketmişken artık boyadıkça bana da resim atarsınız diye umuyorum.
Ne dersiniz? 

Varsa aklınıza takılan bir konu soruverin onları da biliyorsam eğer yazarım.

Sevgiler, uykulusoda.

NOTLAR
*Boya işlerinde kadife rulo ya da sünger rulo kullanımı yaygın ben sünger rulo ile daha rahat ediyorum.
*Çok mükemmel bir boyama işlemi yapmak isterim derseniz; boya katları arası ince zımpara yapmanız gerekir, aklınızda olsun. 
*Bir de plastik yüzeylere de yukarıda adı geçen boyalardan uyguladım ancak yüzeyin kayganlığı sebebi ile tutunması çok zor oluyor. Büyük boyutta plastik nesne boyamanızı önermem. Ama çerçeve gibi küçük ürünlerde sorun olmaz, sadece sizi biraz uğraştırır bir kaç kat boyamak gerekir. Yada çakma beton efekt yapabilirsiniz, boya yüzeye daha kolay tutunur.
*Bu konular ilgimi çekti derseniz; dekupaj, eskitme kremi, hazır transfer gibi uygulamaları da anlatırım. 
*Yukarıda bahsettiğim ürünlerin hepsi denediğim markalar, alternatif birçok marka var ama kullanmadığım için zikretmek istemedim.
*Buraya kadar okuduysanız vallahi tebrikler, gözlerinizden öperim.

25 yorum:

  1. Heveslendim cidden. :) Benim de demirden 3 ayaklı yuvarlak bir masam var.İlk denemeyi onda yapayım bari. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Heveslenmeniz beni de sevindirdi. Güzel sonuçları paylaşırsınız bizimle inşaallah.

      Sil
  2. Çok güzel, faydalı bir paylaşım olmuş. Boya yapmak istediğimde aklımda bulunsun. Yeni görseller bekleriz tabi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim. Ben boyadıkça paylaşmaya devam ederim tabi. Ama boyarsanız bişeyler bende bekliyorum.

      Sil
  3. Tam notlar kısmına geçmeden peki ne ile boyamamızı önerirsin sevgili soda diye soracaktim ki sünger rulo cevabı gelmiş :)) Benim soda şişelerini fırçayla boyama gibi bir hatam olmuştu, hata diyorum zira fırça izleri fazlasıyla belli oluyordu:(( Demek ki derdime çare sünger rulo imiş, öğrenmiş oldum :))

    Eline sağlık, bu türde başka yazılar da gelirse seve seve okuruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişe gibi yüzeylerde sünger rulo yerine yuvarlak tampon sünger fırça kullanmak daha makul oluyor. :)

      Sil
  4. Alt tarafı bir boya yapacağız ne çok detay varmış ya. Bazen diyorum bu el emeği gerçekten paha biçilemez bir şey.

    YanıtlaSil
  5. Hiç bilgim yoktu ne kadar çok şey varmış böyle. :)

    YanıtlaSil
  6. Çalışma hayatım yokken zaman zaman hobi olarak böyle boyama ve dekupaj yapmıştım. Dekupaj çok zevkliydi, umarım birgün onu da anlatırsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Talep olursa anlatırım valla ama şimdilerde transferler çok daha moda oldu.

      Sil
  7. Fayans boyayacagım benn :) yaa bu boya isi öyle keyifliki masadan koltuga fayansdan siseye her seyi boyuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bilirim ben o hisleri, fayans boyama sonuçları memnuniyet durumlarını da siz anlatın rica ederim.

      Sil
    2. Balkonda dikey fayanslarım vardı ve renkleri batıyordu bana simdi hepsi beyaz :) Banyo fayansları kırmızı ve acaip rahatsız ediyorlar beni. Sıradakiii :))))

      Sil
  8. son yazımdasın ciciş :)

    YanıtlaSil
  9. Sanatla ilgilenmeyi seviyorum. Boyama işi de en keyifli kısmı bana göre. :)
    Faydalı bilgiler için de teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim asıl. :)

      Sil
  10. Benim gibi acemiler için çok faydalı bir yazı olmuş. Boyama işine girişince tekrar dönüp okuyacağım. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Boyama işlerinin sonuçlarını bizde görürüz inşallah diye umut ediyorum. Faydalı olduysa ne mutlu.

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.