9 Ocak 2023

2022 Aralık Ayı Okuma Raporu

2022 için hedefim yılda 60 kitaptı, ama aralığa girerken bir de ne göreyim zorlasam 120 olabiliyor. Kendi kendime meydan okudum ve de kazandım tabii ki... 120 kitapla yılı başarıyla kapatırken aralık ayının hasılatı da 14 kitap oldu.

Hedefi tutturmak için ince kitapları seçtim evet ama napalım zaman kısıtlıydı ya hu. :)

Yüz Yüze: Yılın kapanışına bir Aytmatov koymasaydım olmazdı. Erkeklerin askere alınması sonucu yalnız kalan kadınların hayatta kalma savaşını ele alan öyküde, kadınlardan birinin kocası askerden kaçıp geliyor. İnsanın insanlığı ile savaşını da görmek için okunması gerek, küçücük ama çok etkili bir kitap.

Nohut Oda: Melisa Kesmez ile tanışma kitabı olarak seçmiştim. Kalemi çok hoşuma gidince iki kitabını daha sipariş ettim. Öykülerden oluşan bu kitapta yok yok, çok içimizden bildik öyküler bir yerde hepsi, beni en çok, en son öykü etkiledi, ahh Handan...

Akıl Karaya Vurdu: Bahaettin Karakoç bilirdim de Abdurrahim Karakoç hiç okumamıştım, merakımdan aldım ama benden çok kocama hitap eden bir eserdi diyebilirim. Şiirler çoğunlukla siyasi hiciv içerikliydi.

Aramızdaki En Kısa Mesafe: Ne umuyordum bilmiyorum ama bulduğum aradığım şey değildi... Herşeyi bir kenara bırakıp üzerinden bir ay zaman geçince ikinci bir Bıçakçı kitabı okuyasım geliyor lakin bitirir bitirmez sorsanız bana yetti derdim. Dili çok nev-i şahsına münhasır bir yazar olan Bıçakçı'yı iyice araştırmadan almayın derim.

Algernon'a Çiçekler: BKK için aralık ayında bizzat benim seçtiğim kitaptı. Okuduğuma çok memnun olduğum, okumayan kalmasın istediğim bu kitap için detaylı yazım şuradadır.

Dünya İçin Bir Şans: Kitabı tamamen kapağına bakarak seçmiştim, yazarının da Ece Erdoğuş Levi olduğunu görünce tamam dedim, okumalıyım. Zira yazarla tanışmayı uzun zamandır istiyordum. Fakat bu kitabın bu kadar tatlı çıkacağını, içerisinde bu kadar güzel çizimler barındıracağını aslında hiç tahmin etmemiştim. Küçük-büyük herkesin okuyabileceği zamansız bir kitap. Günümüzde gözümüzün önünde duran mülteci sorununa çok farklı ve insani bir yönden bakıyor. Küçük bir çocuğun gözünden dünya nasıl bir yer görmek istiyorsanız, hiç durmayın, alın, aldırın.

Güneşin Oğlu: Güneşin Oğlu hem London sevgimden, hemde Can Yayınları'nın İnce Klasikler serisini toplama çabamdan ötürü edindiğim bir kitaptı. İncecik ama çok şey anlatan bir eser, hafif muzip bir yönü de yok değil. İki öyküden oluşan bu kitaptaki öyküler oldukça etkileyiciydi ancak ben ikinci öykü olan "Güneşin Tüyleri"ni daha çok sevdim. Her iki öyküde de ortak bir kahramanımız var David Grief ve bence Grief'le mutlaka tanışmalısınız.

Yasak Aşkın Kanıtı: Yazarın kalemi ile ilk tanışma eseri olarak doğru bir kitabı seçtiğimi düşünüyorum. Belli bir okuma doygunluğuna ulaştığım şu dönemde farklı tarzda yazılan kitaplar daha da çok ilgimi çekiyor. Burada kitap tamamen mektuplardan oluşuyor. Dört ayrı kişinin belli bir zaman dilimi içerisinde yer alan mektupları ile konuya vakıf oluyoruz. İtiraf etmeliyim ki kitap beni sonuyla oldukça şaşırtı. Kısa ama keyifli bir okuma keyfi sunuyor. Öneririm. 

Portakal Yokuşu: Yine küçük küçük öykülerden oluşan bir kitaptı, ismi güzel, kapak daha da güzel olunca atıvermiştim sepete çok da düşünmeden. Keyifli bir kaç saat geçirmek için alabilirsiniz.

Başa Dönemeyiz: Sevgili Buraneros'un önerisiyle almıştım. Önce bu kitabı mı yoksa önce Rüzgar Bizi Götürecek kitabını mı okusam ikilemime ise Mithad Selim'in şu yazısıyla son vermiştim. Bu kitabı okuduktan sonra Furuğ'un Rüzgar Bizi Götürecek isimli kitabına da başladım. Ancak Başa Dönemeyiz'de Makbule Hanım'ın Furuğ'u anlatışı o kadar güzeldi ki, doğrudan Furuğ şiirlerini okumak o kadar keyif vermiyor diyebilirim. İncecik olduğuna bakmayın okudukça devleşiyor bu kitap...

Ve... Sonraki Hayattan Kırk Öykü: Yazarın kim olduğunu bilmesem bu kitabı Kaplan Diary'nin yazdığından şüphe ederdim. İçinde kırk tane minik öykü var ve her biri ölümden sonraki hayatı ele alıyor, bazen komik, bazen de trajikomik bir dille... İlginç bir eserdi, Kaplan Diary'ye kesinlikle öneririm, geri kalanlar kendileri karar versin. :)

Fosforlu Cevriye: "Ben böyle aşkın ızdırabını ulan..." diye içimde naralar attıran edebiyatımızın güzide bir eseri kendisi... Ben hariç herkes sanıyorum ki filmini izlemiştir, bende kısmetse ay sonunda tiyatrosunu izleyeceğim. Cevriye'nin bu bir türlü karşılık bulmayan aşkı beni yordu ne yalan söyleyeyim. Ben tez canlı bir insanım, böyle günlerce bekleyemem, yok hiç bana göre değildi. Okurken içime hafakanlar bastı...

Öğrenci Kız: İthaki'nin Japon Klasikleri serisini sırf kapaklarından toplamaya başlamıştım ama içerik de boş değilmiş hani dostlar. İçeriği su misali dupduruydu bir kapağı açtığımı, bir de sona geldiğimi biliyorum. Ama beni öyküden ziyade yazar hakkındaki kısa bölüm çok daha fazla etkiledi diyebilirim.

Meyhanede Hanımlar: Canımın içi Hüseyin Rahmi olmadan ayı kapatamazdım tabii ki... Meyhanede Hanımlar çok ama çok ilginç bir eserdi. Cumhuriyet Döneminde kadınlara tanına özgürlükler ile içki yasaklarını aynı kitabın çatısı altında birleştiren yazar bizi bir uçtan diğer uca savuruyor okuma yaparken... Daha önce Gulyabani'nin önsözünde yer verilen halktan bir teyzenin mektubu vardı. Orada teyzemiz çok edebi dile kaydığını eski dile dönmesini salık veriyordu. Bu kitabı okurken teyzenin ne demek istediğini de anladım. Okuyun ya kısacık, valla çok seveceksiniz. :)

Bende durumlar böyleydi, şimdi gözler 2023'te bakalım neler okuyacağız.

Görüşmek üzere çüş.

66 yorum:

  1. Tebrikssler :) valla bazı aylar çok okuyarak bazı aylarda az okuyarak insan kendini hep şaşırtıyor di mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay gerçekten öyle, hepsi motivasyon sebebi ile alakalı bence. 😂

      Sil
  2. Maşallah size! Ve bravo diyorum. İnce olması önemli değil, siz okurken keyif alıyor musunuz, önemli olan budur bence. O okuyan gözlerinize sağlık olsun. Keyifli, bol okumalar size...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ay okuduklarımın hepsi de çok keyifliydi. Gerçekten güzel bir ay yaşattılar bana. ❣️❣️

      Sil
  3. maşallah sanaaaa :) geçen ay okuduğun kitapların kalitesi yüksekmiş yaniii :)

    YanıtlaSil
  4. Yine çok güzel kitaplar, okuduklarım var okumadıklarım var listeme eklediklerim var:)) eline sağlık keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy listene eklediklerinin yorumlarını karşılaştırırız sonra o zaman. 🤗

      Sil
  5. 120 hedef ise incelik mühim değil bence :) Tebrikler...güzel ve keyifli okumalarınız olsun bu sene de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Valla son dk bir depar atıp 120 yi gördüm. Maşallah bana. 😂🧿

      Sil
  6. Ooo maasallah yılın çalışkan öğrencisi sizsiniz. Burda bahsettiginiz hic bir kitabı okumadim. Ben 52 kitap okuyabildim ve Okumaya devam bu sene de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuktan sonra bende hedeflerini küçük tutmuştum ve haftada bir kitap demiştim ama o sene çok şiir kitabı okuyunca da sayı gene yükselmişti. 😂 Burada gerçekten keyif alarak okuduğum çok kitap oldu öneririm.

      Sil
  7. Sayının bir önemi yok ama şahane bir rakammla yılı bitirmissin. Ben hedefimin altında kalmistim bu yıl neler olacak bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2023 de hedeflerimizi tutturmak dileğiyle o zaman. 💪 Sayının gerçekten bir önemi yok aslında ama güzel motivasyon oluyor. 🙈

      Sil
  8. Çok güzel kitaplar okumuşsunuz kutlarım, Suat Derviş'i çok severim ama Fosforlu Cevriye'yi okumadım bakalım kısmet artık:) Elinize sağlık, keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fosforlu Cevriye için ne desem şimd bilemedim. Akıcı bir kitap ama kavuşamayan aşıklar ve kavuşamama sebepleri de beni bitirdi. 🙈🙈

      Sil
  9. Ayy maaşallah sana, ben her yıl klasik 52 hedef koyarım çok şükür 55 56 ile de kapatırım :) Algernon'a Çiçekler'i senin tavsiyenle not aldım zaten muhakkak okuyacağım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Algernon'a Çiçekler çok güzeldi onunla ilgili yorumunu hevesle bekliyorum. Aslında sayı çok mühim değil bence, ben kendi kendimle yarışa girmek için her sene bir hedef koyuyorum. 😂

      Sil
  10. Ne çok okumuşsun, ben 2022'de 26 tane kitap okumuşum, saydım. 😅 Yüz Yüze, Dünya İçin Bir Şans, Güneşin Oğlu çok ilgimi çekti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Duygu bana sorsalar sen bi elli altmış kitap okumuşsundur derdim. Çünkü nitelikli içerikler okuduğun için heralde bana sayı çok daha fazla gibi geldi. 🙈 İlgini çekenlerin üçü de ayrı güzeldi hepsini öneriririm. ❣️

      Sil
    2. 😀 Ehehe, o kadar olmadı. Hatta ben 15 tane okumuşumdur diyordum, sayınca 26 çıktı, bloğa yazmasam onu da bilmeyeceğim. Teşekkürler, önerilerini dikkate alacağım. 😊

      Sil
    3. :) Duygucum seni de 1000kitap'a bekliyoruz. Onlayn çetele tutma aplikasyonu.

      Sil
  11. Başa dönemeyiz'de füruğ ve yazar makbule Aras birbirlerini yukarıya çekmişler adeta. şairenin hayatı, düşünce ve şiirlerinin yanında yazarın dili ve anlatımı da muazzamdı. beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule hanım çevirmenliğin yanında muhteşem bir yazar olduğunu da ortaya koymuştu. Kitap kısacık olmasına rağmen verdiği tat muazzamdı. 🫶🫶

      Sil
  12. Yalnız gençler okuma performanslarınıza yetişmemiz zor; çok imrendirici, kıskandırıcı ama aynı oranda da alkışlıksınız demeden de geçemeyeceğim; Sevgili Dövüşürken Hanımefendi Değilim özelinde... Ülkeye ve geleceğe dair umutlarımızı çoğaltan bir durum bu, o nedenle hepinizi yürekten alkışlıyorum:)

    Makbule Aras'ı sevdiysen, daha önce söz ettim mi bilmiyorum, ilk kitabı, 18 öyküden oluşan Sonun Bacakları da aklının bir köşesinde bulunsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy şu anda çok duygulandım gözlerim dolu dolu olduğu için ne yazdığımı göremiyorum. 🥹🥹🥹

      Evet bahsetmiştiniz ben yazerın iki kitabını birlikte almıştım.
      Yakında öykü kitabını da okuyacağım. ✌️

      Sil
  13. Son aya olunca bende fazla yüklendim kitaplara. Hedef 150 belirlemiştim 1000 kitapta ama bu sene düşük tuttum 120 adet dedim. Belirtiğin kitaplar için sağol bazılarını not aldım, keyifli okumalar olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay efenim ben sizin kadar okuyamıyorum bu sene 80 hedefledik oldukça kalın kitaplarım var okumayı bekleyen. 🙈🙈

      Sil
  14. N'apıyonuz arkadaş çiğnemden mi yutuyorsunuz 120 kitap ne ya!çok pis bilendim ben bu blog komşularıma bak kapınızın önüne tezek dökerim.Feodal eylemlere sürüklemeyin beni:P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahahahas ya niye öyle diyorsun ama şimdi. Hep beraber challenge yapalım bu sene. 🤗🤗

      Sil
  15. Tebrik ederim, çok iyi bir sayı. :)
    Listede not aldığım kitaplar oldu.

    YanıtlaSil
  16. Bu ayki okumaların kısa kitaplardan oluşmuş ama içeriklerine dair yorumların birçoğunu merak etmeme neden oldu. Algernon'a Çiçekler'i zaten mimlemiştim. Öğrenci Kız'ın kapağını merak edip baktım. İthaki'nin geleneksel çizgilerini Can Yayınları'nın kapağındakinden daha çok beğendim. Bu kitabı yeniden elime aldım.:) Senin skorun yüzde onunu yapsam bana yeter :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthali kapak konusunda çok iyi ama çok çok iyi. Can yayınları da geriden gelse de yetişecek gibi. ✌️

      Sil
  17. Türkan Şoray ve Tanju Gürsu’nun oynadığı Fosforlu Cevriye filmini izlemelisin. Ne zaman denk gelsem izlerim :)

    YanıtlaSil
  18. Tebrik ederim harika kitaplar okumuşsunuz gerçekten :)

    YanıtlaSil
  19. Sayfa sayısı da kesinlikle önemli. ✌️ Şimdi sizin yorumu görünce baktım. 2021 de 78 kitapla 25.600 sayfa okurken, 2022 de 120 kitapla 27.200 sayfa okumuşum. 🙈

    YanıtlaSil
  20. Nohut Oda hem okunmasımkolah hemde kısa bir kitap öneririm. ✌️ Motivasyon sebebi olabiliyorsam ne mutlu bana. ❣️❣️

    YanıtlaSil
  21. Tebrik ederim, çok çok iyi bir rakam okuma için:))) Nasıl mutlu oluyor insan okudukça:))) Yasak Aşkın Kanıtı kitabını geçen sene okumuştum ben de:))) Çok güzel kitaplar okumuşsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) Bu ay okuduğum kitaplar beni de çok mutlu etmişti.

      Sil
  22. Tek bir ay da 14 kitap okumak mı? Tebrik ederim:))

    YanıtlaSil
  23. Bende 2022 için hedefin altında kalanlardanım maalesef. Fakat umarım bu yıl öyle olmaz.
    Çok güzel kitaplar okumuşsunuz. Birkaç tanesini duymuştum. Tebrik ediyorum sizi. :) Maşallah size!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ediyorum, özellikle sondaki maşallah pek hoşuma gitti.

      Sil
  24. bu postuna yorum yaptığıma yemin edebilirim ama, n'aptım da yayınlamayı beceremedim acaba:) hedeflerin tutması çok güzel oluyor, Güzel kitaplar, keyifli okumaların olsun canımcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Blogger kendi kendine silmiş bile olabilir, burada herşey mümkün. :D Hedefin tutması beni de motive etmiyor değil. Bu yıl bakalım neler okuyacağız.

      Sil
  25. Bu sefer hepsini merak ettim Meyhanede Hanımlar özellikle merak ettiğim kitap oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini de öneririm ama Hüseyin Rahmiciğim başka tabii. :D

      Sil
  26. Performansınıza hayran oldum, tebrikler. Ben kitabın adedine pek bakmam. Fakat ortalama günde elli sayfa okuduğumu söyleyebilirim. Bazen kötü günümde bu 25 sayfaya iner bazen özellikle kitabın sonlarına göre depara kalkıp 150 sayfayı bulduğu olmuştur. Ve... Sonraki Hayattan Kırk Öykü kitabını merak ettim, mutlaka okuyacağım. Şiir ve öyküden ziyade roman okumayı daha çok seviyorum sanırım. Gelecek ayın BKK kitabını okumuş ve blogumda yazmıştım, sanırım link vermekle yetineceğim bu yüzden. Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efenim teşekkür ederim öncelikle. :) Ben 2022'de adedi de göz önüne almıştım ama 2023'de saldım gitti. Bu yıl için hedeflerim daha farklı. Vee'yi çok beğeneceğinize eminim, o kadar iddialıyım yani. :D Goriot Baba'yı okuyorum bende kısmetse bugün bitecek gibi.

      Sil
  27. Tebrikler, 120 gerçekten çok iyi bir sayı. Ben maalesef bu konuda sınıfta kaldım her zamanki gibi. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Efenim azmin sonu selamettir, hissediyorum o azim size gelecek.

      Sil
  28. Ben bir ayda 1 kitap zor bitiriyorum işten dolayı tebrik ediyorum sizi hocam:)

    YanıtlaSil
  29. Melisa Kesmez geç bulduklarımdan oldu. :) Vee.. beni de açmadı ama okudukça açılacak kişiyi de etiketledim. :D
    Bizim Büyük Çaresizliğimiz'e ben bir bakayım o zaman. Bu yıl için 80 kitap hedefledim, elimde oldukça kalın kitaplar mevcut çünkü. :D

    YanıtlaSil
  30. :) Evet ya onların çetelesini tutamıyoruz tabi.

    YanıtlaSil
  31. Kitap fotosu görmek bile nasıl heyecanlandırdı beni anlatamam. 1.5 sene sonra ilk defa oturabildim başına. Tüm listeyi not aldım. Benim kafa başka türlü düzelmeyecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hahahaha umarım hepsini de seversin. Kısa kitaplar olmaları okumaya dönmek için ideal bence.

      Sil
  32. Çok güzel bir sayı, tebrik ederim, keyifli okumalar

    YanıtlaSil
  33. Ben de belki yirmi kitap okumuşumdur, lütfen bir 1 farkı var aramızda, lâfı edilmez :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha 20 ha 120 önemli olan verdiği tat, lezzet, keyif, gerisi sadece rakam. :)

      Sil
  34. İnce mince 120 kitap okumak büyük başarı. Tebrikler. Ben de bu yıl 120 kitap hedefliyorum. Normalde buna asla cesaret edemem ama kitaplığımda ince kitap sayısı çok olunca neden olmasın dedim :-)

    Barış Bıçakçı'nın hayranı çok ama benim için de mükemmel bir yazar değil kendisi. Kardeşimden ödünç alıp birçok kitabını okumuştum. Daha sonra bir daha okumadım. Okuduklarım yetti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu sene geçen sene aldığım kütük kitapları eritmeye niyet ettiğimden hedefi 80'de tuttum. :)

      Barış Bıçakçı ilginçti, çok sevmedim. Ama bir iki kitabına daha şans vermeyi düşünüyorum. :)

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.