3 Mart 2022

2022 Şubat Ayı Okuma Raporu

 

Şubat ayında İngilizce çalışmalarına ağırlık verecektim sözde, sonra bir de baktım ki okuma çalışmalarına ağırlık vermişim.

12 kitap ile bir önceki ayı da geride bırakarak kendi rekorumu kırdım. İzninizle kendimi bir tebrik edeyim: "Ayy canım kendim, kalp." :)

Sevgiler, Carter: Klasik bir bestseller kitap , ben çok sevdim. Okurken hiç sıkılmadım ve ayrıca eğlenceliydi. Keyifli bir kaç saat geçirip üniversite yıllarınıza doğru uzanmak isterseniz öneririm.

Bağbozumu Şarkıları: Şükrü Erbaş'tan okuduğum ilk kitap, çok sevdim diyemem ama yazarı anlayabilmek için bir kaç kitabına daha baksam güzel olur diye düşünüyorum.

Dünya Üzerinde Sekiz Gün: Ne zaman BKM'den 5 TL'ye bir kitap alsam umduğumdan çok daha farklı yerlere çıkıyorum. Gençlik kitabı diyebiliriz ama anlatım tarzı, olayların gidişatı, hikayenin kendisini ben çok sevdim. 5 TL verip 30 TL'lik keyif aldım diyebilirim.

Kış Gecesi Ejderhaları: Ocak ayında okuduğum Güz Alacakaranlığı Ejderhalarının devam kitabıydı. İlk kitabın anlatımı oldukça yavaştı, bu kitapta ise hikaye aşırı ivme kazandı. Biter bitmez üçüncüye başlamamak için kendimi zor tuttum diyebilirim.

Deli Kızın Türküsü: Bu kitapla beraber Gülten Akın'ın zaten sevebileceğim bütün şiirlerini evvelden okuduğuma kanaat getirdim. Bir üstteki kitabı okurken araya alarak okumuştum. Öyle aman aman olmasa da altını çizdiğim yerler oldu. 

Chanel - Efsanesi ve Hayatı: Chanel kitabı BKM alışverişlerimden birinde hediye olarak gelmişti. Modaya işte kendim kadar ilgiliyim ama Coco Chanel'i duymayan yoktur tabi, benimde bir miktar ilgimi çekince bir ara okurum diyeli tam bir sene falan oldu sanırım. Ayın başından itibaren günde bir bölüm diye yola çıkmıştım ki, ayın ortalarına doğru bitirdim. Çünkü gerçekten kitap bir süre sonra çok ilgimi çekmeye başladı. Biyografi türü kitaplara ilginiz varsa öneririm. Ama demedi demeyin ilk bölüm boyunca dişinizi sıkmanız lazım. Şahsen kitabın en kötü yazılmış bölümü olduğunu düşünmekteyim.

de ki işte: Oruç Aruoba sevdiğimi düşünürdüm ama eseri bir bütün olarak okuyunca kendisine bayıldığımı anladım. Gerçekten çok keyifli bir okuma deneyimiydi, su misali alıp götürüyor kitap sizi. Biraz daha sindire sindire okuyabilmek için bir kaç bölümde bir başka kitaba geçiş yaptım.

Gulyabani: Ne umdum ne buldum a dostlar... Bir kere kitabın Gulyabani meselesi dışında film ile hiç bir benzerliği yok. Ana hikayeyi almışlar ve karakterlerin hepsini toptan değiştirmişler. Kitap ise gerçekten ama gerçekten enfes, bazen okurken gülmekten iki büklüm oldum. Kitabın başında Hüseyin Rahmi'ye yazılan bir mektup ve Hüseyin Rahmi'nin de cevabı var. Buradan anlıyoruz ki gelen mektuptaki ricaya istinaden Hüseyin Rahmi bu kitabı yazıyor. İyi ki de yazmış, filmi aklınızdan atın ve öyle başlayın eminim çok keyif alacaksınız.

Josh ve Hazel'in Sevgili Olmama Rehberi: Son çıkan kitaplara bakarken görüp aldıklarımdan biriydi ve yine bestseller bir eser olduğunu belirtmek isterim. Kitabı çok sevdim, hikayesi çok güzeldi. Okurken bir an bile sıkmadı beni... Kitaba dair en sevdiğim şeyse bambaşka, Hazel biraz egzantirik diyebileceğimiz karakterlerden, ağzının filtresi olmayan, nerede ne yapacağı belli olmayan bir karakter. Yazarın böyle bir karakter yaratmasını ve yaşadıklarına rağmen Hazel'in ben buyum değişmeyeceğim diye düşünmesini çok sevdim. Günümüzde insanlar karşımdaki ne düşünür diyerek şekilden şekile giriyor. Hazel'in olduğu gibi olması çok hoşuma gitti.

Ba: Birhan Keskin işte ne diyebilirim ki, çok seviyorum yazdıklarını... O çok meşhur "Dürtme içimdeki narı, üstümde beyaz gömlek" var dizeleri de bu kitaptaki bir şiirde yer alıyor. Kısacık ama keyiflice bir saat dilerseniz öneririm.

Şeftali Kokan Bir Yaz: Bu kitap bir üçlemenin ilki, seriyi BKM'nin bir kampanyasında 29 TL'ye almıştım. Daha çok bir gençlik serisi gibi duruyordu. Okumaya başlayınca anladım ki ben bu kitabı 21 belki 22 yaşımda iken Büyük Beşiktaş Çarşısı içindeki sahaftan almış ve okumuştum ama bu yeniden okumama engel olmadı tabi ki. Basım tarihlerini kontrol edince yeni basım olduğunu gördüm. Oldukça eski zamanlarda hatta daha cep telefonları bile yokken geçen bir gençlik hikayesi, samimi bir anlatımı var. Ben sadece ilk kitabı okumuştum, seri olduğunu ya da devamı olduğunu bilmiyordum. İşte sahaftan alınca da böyle oluyor, ne yapalım. :) Serinin devamında kızların büyümelerine, üniversite hayatlarına ve iş deneyimlerine tanıklık edecekmişiz. Devamını okumak için sabırsızlanıyorum.

İnsan Neyle Yaşar: Ayın kapanışını şöyle sakince, usulca yapayım diye düşünerek Tolstoy'u seçtim. İçinde 5 ya da 6 hikaye olan (kontrol etmeye üşendi)  bir kitap İnsan Neyle Yaşar. Tolstoy'a aşina iseniz zaten yalın anlatım şeklini bilirsiniz. İçinde sayfalarca betimleme barındırmayan, hikayeleri dupduru ama ilgi çekici bir şekilde yazılmış bir kitap, kitaplığınızda hala okunmadan duruyorsa ben kapağını açmanızı öneririm.

Şubatın sonunda, yıllık hedefime doğru emin adımlarla ilerlediğime dair bir his peydah oldu içimde diyebilirim. Sizde durumlar nasıl, verimli bir okuma ayı oldu mu? 

Şimdiden keyifli Mart okumaları diliyorum.

Sevgiler.

35 yorum:

  1. Okurken bir an bile sıkmadı beni cümlesi o kitabı okumam için duymam gereken cümle :) Sevgiler, Carter’a bi bakmalı.

    YanıtlaSil
  2. kış gecesi ejderhaları <3

    güzel kitaplar okumuşsunuz :)

    YanıtlaSil
  3. Kitapları ilk tanıttığında gözüm korkmuştu ama maşallah iyi gidiyorsun. Nazar değmesin. Mart ayı 31 gün çektiğine göre rakam 13'e bile çıkabilir.;) Kitaplarımı karıştırıp Tolstoy'unkini arayacağım, geçenlerde deep'in yazısında da görüp göz koymuştum yazara. Bir ara bir arkadaştan 60-70 tane kadar klasiklerden oluşan cep kitapları almıştım. Kesin onların içinde vardır... Gulyabani'yi de es geçmeyeceğim. Merak ettim. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy 60 - 70 mi yaa gözlerim parladı şu an. :D
      Bak bak Tolstoy ve Gulyabani'yi mutlaka tavsiye ederim.

      Sil
  4. Tebrikler rekorunuz için. Maalesef ben iyi bir okur değilim ancak Gulyabani'yi okumak isterim açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. :)
      Gulyabani hem çok kısa hemde yazım dili çok akıcı mutlaka tavsiye ederim.

      Sil
  5. Ne güzel bir okuma olmuş! :)

    YanıtlaSil
  6. Birkaçını merak ediyorum ama başka bir arkadaş Sevgiler Carter' i yazmış ve hiç beğenmemişti. Belirttiği noktalara ben de hak verdiğim için kesinlikle uzak duracağım bir kitap.
    Kış Gecesi Ejderhaları, de ki işte, insan Neyle Yaşar bunları okumak isterdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiler, Carter konusunda ne demek istediğini anladım, tabii ki tercih meselesi efenim. :)
      Kış Gecesi Ejderhaları, de ki işte, insan Neyle Yaşar üçünü de gönülden tavsiye ederim.

      Sil
  7. Chanel kitabı bende var ama okumadım. Tolstoy' u alabilirim. Okumak için kitaplığımdaki kalabalığa ekleyebilirim:) Kitabı alması kolay ama okuması vakit alıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chanel umduğumdan fazlasını verdi bana, Tolstoy tavsiye ederim.
      Daha az önce bende bir sürü sipariş verdim. :D Allah affetsin.

      Sil
  8. Harikasın bende tebrik ederim. Kalan ufacık kısmı bitirmediğim kitabım elimde sürünüyor aylar oldu sanırım :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim.
      Bazen oluyor öyle olsun, belki de onu biraz kenarda bırakıp başka bişeylere göz atmak lazımdır.

      Sil
  9. güzel liste. erbaş okumuştum, iyi tabii, orş ve birhan da :) şu ejderhaları not aldım, çok heycanlı demek ki, pekiii :)

    YanıtlaSil
  10. Çok verimli bir ay geçirmişsin. Ben pek okuyamadım geçen ay. Kitapların hepsi birbirinden güzele benziyor. :)

    YanıtlaSil
  11. Kitaplardan dördünü çok merak ettim, listeme ekleyeyim :) Maşallah ne okumuşsun! Ben ayda bir kitabı zor bitiriyorum son zamanlarda ama bakalım toparlarım umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tv falan izlemeyince işte boş kalan vaktimde okudum da okudum. :)

      Sil
  12. Çok güzel bir sayı ya maşallah diyelim ,içlerinden Josh ve Hazel'in gözüme kestirdim merak ettiğim bir kitap kafa dağıtmalık gibi duruyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğendim ve öneririm, güzel çok yormadan kafa dağıtmaya birebir. :)

      Sil
  13. Tebrikler. Verimli bir ay olmuş. Kitapların fotoğrafına bakmak bile içi açıyor.

    Şeftali Kokan Bir Yaz ismi bana çok tanıdık geliyordu ama kitabı okumadığımı biliyorum. Daha sonra araştırınca baktım ki ben eski basımını okumuşum. Hatta zamanında Star gazetesi cep boyunu kuponla vermişti, oradan alıp okumuştum. Kitapla ilgili hiçbir şey hatırlamıyorum ama en azından ismi aklımda kalmış :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hahaha bende bir yakınlık hissederek almıştım. İkinci kez okumuş oldum. Serinin devamını da merak ettim ama bu sefer, güzel oldu yine de.

      Sil
  14. Ne güzel kitaplar okumuşsunuz tebrikler...
    "de ki işte" yi kesin okumalıyım diye düşündüm:)

    YanıtlaSil
  15. On iki kitabın içine üç tane şiir kitabı sığdırmış olmanızdan dolayı kutlarım sizi. Şiirin rağbet görmediği bir çağda sadece okumakla kalmamış kitabına da para vermişsiniz ki bu apayrı bir güzellik.

    Şiir kitaplarını nasıl okuduğunuzu bilmiyorum ama sizin şahsınızda herkese bir tavsiyede bulunmak isterim. Şiir kitaplarını bir roman gibi baştan sona okuyup bitirmek sıkıcı bir iştir. Bunun yerine ara ara açıp bir iki şiir okumak çok daha keyiflidir. Hatta okuyup bitirdiğiniz şiir kitaplarından arada yeni okumalar yapmak da insanın ruhuna iyi gelir. Bir roman veya hikâye kitabını yeniden okumak için vaktimiz olmayabilir ama bir şiiri yeniden okumak için rahatlıkla vakit bulabiliriz. Televizyonda bir reklam arasında, mutfakta üç dakika bir şeyin kaynamasını beklerken veya yaptığınız iş her ne olursa olsun iki dakika soluklanırken araya bir şiir sıkıştırmak sizi düşündüğünüzden çok daha fazla dinlendirecektir.

    İnsanlar ikiye ayrılırmış. Şiir yazanlar ve şiir sevenler...
    Şiir sevmeyenler mi? Onları boş ver! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efenim öncelikle çok teşekkür ederim. Şiiri hak ettiği yere böyle böyle getireceğiz inşallah. :)

      Şiir kitaplarını diğer kitapların arasında okuyorum. Başlamadan önce iki şiir, bölüm akmıyor mu ara verip bir şiir. Gün içinde toplantı katılımcılarını beklerken bir şiir gibi. :) Şiir kitaplarını okurken mutlaka altını çizerim.

      Sonra zaman zaman herhangi bir daha önce okuduğum şiir kitabını açarım. Altını çizdiğim yerlere göz atarım. O zamanki ruh halimde yeni bir yeri işaretlemek istersem de başka renk kalem kullanırım. Farklı zamanlarda farklı şeyleri beğendiğimi ilerde göreyim diye.

      Onları bende boş verdim. Şiir sevmeyen insan olur mu hiç.

      Sil
  16. Gulyabani başucu kitabımdır. :)

    YanıtlaSil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.