14 Aralık 2022

2022 Kasım Ayı Okuma Raporu


Kasım'ı da kazasız belasız geride bıraktık çok şükür. Kendi adıma hedeflediğimin altında kalsam da ayın son haftası depara kalkıp resimdekilerin yarısını da o sıra okudum diyebilirim.

Bakalım neler neler okumuşum.

Bir Elmanın İki Yarısı: Bu kitabın başında; iki sevgilinin birbirlerinin beklentilerini karşılamak için nasıl başka başka kişiliklere büründüklerini, birbirlerinden nefret etmeye başladıklarını okuyoruz. Günümüzde sıklıkla çevremde gördüğüm ilişkileri anımsattı. Aslında herşeyin temelinde varsayımların yattığını, birbirleri ile konuşmadıkları için birbirlerini anlamadıklarını da görüyoruz. Daha iyi bir editörü olsa muhteşem bir çoksatan olabilirdi, fakat yer yer aksayan bir kitap olmuş bu durumda. Yine de zaman zaman keyifli bir kitap olmayı başarıyor, indirimde bulursanız değerlendirebilirsiniz.

Erkeklere Herşey Anlatılmaz: Bu kitabı sırf isminde ötürü almıştım. Fakat dördüncü hikayeye geldiğimde neden ya ne gerek vardı diye çığlık atmak istedim. Bu kitabı almayın, alanlara da okutmayın travma yaratabilecek -ki bende yarattı- bir hikaye var içinde hatta bence şikayet edilip toplattırılmalı da. Lanet olsun.

Zaman Katibi - Gizemli Binici: Bu kitabı bana fantastik okumayı sevdiğimi duyan bir iş arkadaşım verdi. Aslında yerli yazarlarda fantastiğe çok mesafeliyim. Fakat kesinlikle çok iyi bir kitaptı. Netflix bunu da dizi yapabilir yani o derece. Zaman içinde yolculuk edebilen Zaman Katipleri'nin hikayesi bu; bir bebeğin doğuşuna gidiyoruz yüzyıllar öncesine, hooop geliyoruz Kanuni Devri'ne bebek orada bir ailenin yanında büyüyor. Sonrasında genç dalyan gibi bir delikanlı olan katibimiz bir olayın doğru şekilde gerçekleşmesini sağlamak üzere kendini Abbasi Döneminde buluyor. Olaylar çözüldü tam refaha erdik derken ikinci kitabın ilk bölümünde geleceğe gittiğini görüyoruz. Açıkçası yalın, sade bir dili vardı. Karakterler güzel kurgulanmıştı, kitabın arkaplanında oldukça sağlam bir çalışma olduğu belli oluyor. Öneririm.

Babalar ve Oğullar: BKK için okuduğumuz bu kitap için detaylı bir post girmiştim, ay ben görmedim diyorsanız şuradan bakabilirsiniz.

Reading Zindanı Baladı: Bu kitaptaki "Aslında Herkes Öldürür Sevdiğini" mısrasını duymayan yoktur sanırım. Ramiz Dayım da pek güzel okur. İnce Klasiklerde neler var diye bakarken denk gelmiştim. Ardındaki hikayeyi bilmiyordum, gerçekten keyifle okudum. Öneririm.

Yılanı Öldürseler: Bir nevi klasik olan bir kitap fakat okurken tiksindim desem yeridir. Bu his bana geçtiğine göre kitap çok mu iyi yazılmış, yoksa aslında ne gerek vardı mı desem bilmiyorum... Kitap hakkında hislerim çok karışık. Eski Anadolu, insanlar sağdan soldan hep bildiklerimiz. Bu kitaptaki her bir karakteri biz bugün haberlerde, çevremizde, mahallemizde görüyoruz. O çocuğa annesini öldürtmek için söyledikleri herşey o kadar bilindik cümlelerdi ki... Ben kararsızım, siz ister okuyun, ister okumayın.

Düşmüş Varis: Geçen ay dört kitabını okuduğum Kağıt Prenses serisinin beşinci kitabı, bir tür spin off aynı zamanda. Asıl hikayedeki esas oğlanın kardeşinin aşk hikayesi, yer yer saçmalıktan baysa da okudum mu okudum valla... Öneri konusunda yorum yok.

Dune Tanrı İmparatoru: Kült bir seri olan Dune'un dördüncü kitabı, bu serinin tüm kitaplarını tek seferde satın almasaydım sanırım ilk kitaptan sonrasına devam etmezdim. Ama bu kitabı yine de sevdim. İlk üç kitapta okuduğumuz hikayelerden 3000 yıl sonrasından başlıyor. Yarıdan fazla yaratık, bir miktar insan bir imparator. Savaş olmadan geçen 3000 yıl... Ama aslında mutlu bir dünya yaratmak için değil, bu dünyayı toptan yok edip yerine yenisini kurmak için bu 3000 yılın her bir saniyesini planlı yaşamış bu yaratık. Sonu gerçekten ilginçti, bitişinden sebep beşinciyi de merak etmiyor değilim.

Bu ayı da böyle kapattık. 
Bakalım yılın son ayında neler okuyacağız.

Sevgiler.

26 yorum:

  1. Dune'u aslında film olarak izlemek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneririm güzeldi. :) Ama film kitabın sadece yarısını anlatıyor, bilginiz olsun.

      Sil
  2. Reading Zindanı Baladı bu kitabı inceleyeceğim güzel içerik olmuş hocam kolay gelsin 👍

    YanıtlaSil
  3. Çok verimli bir ay daha... ben bu ara pek okuyamıyorum bakalım aralıktan ümitliyim:))

    YanıtlaSil
  4. Hmmm buket arbatlı, merak ettim neden böyle bir ad koymuş eserine ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece ilgi çeksin diey sanırım. Öykü desen öykücülüğü de çok başarılı değil. Kaldı ki manasız bir yere varmayan saçma sapan bir hikaye olan dördüncü hikayeye gelen herkes de lanet olsun diyerek kitabı bıraktı. (Arkadaşlar arasında olan kitap kulübümüzde seçilen bir kitaptı.)

      Sil
  5. Kitaplar için bir şey demeyeceğim, bu tamamıyla kişisel bir tercihtir. Ben sizdeki okuma azmine hayranım. İçimde bir gram okuma hevesi yok. Okumaktan bu kadar nasıl uzaklaştım ben de bilmiyorum. 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim. Zaman zaman insan çok sevdiği şeylerden bile uzaklaşabiliyor. Dönemseldir, bakarsınız bir gün bir kitapla yeniden dönmüşsünüz.

      Sil
  6. Çok güzel bir ay geçirmişsin:))) Nasıl iyi hissettiriyor kitap okumak:))) Kağıt Prenses serisini sevmemiştin değil mi? Yanlış hatırlamıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Kağıt Prenses bir tık fazla ergen kalan bir seri, okunamaz mı? Okunabilir ama ben önermiyorum.

      Sil
  7. Ezel dizisi hayranı olarak (orada da bu replik geçiyordu) Reading Zindanı Baladı dikkatimi çekti. :)

    YanıtlaSil
  8. Çok verimli bir kasım ayı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  9. Yaşadığımız coğrafyanın farklı zamanlarında önemli olaylara tanıklık etmek ilginç olabilir. Zaman Katibi bu anlamda ilgimi çekti. Dune'da merak ettiklerim arasında ama büyük ihtimalle okuyamam.
    Aralık ayında neler gelecek bakalım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman Katibi'nin dili, konusu çok güzel ama oldukça kalın bir kitap. Dune okumak istersen önerim kitapları tek tek alman, çok beğenmezsen devam etmezsin. :)

      Sil
  10. Babalar ve Oğullar sevdiğim bir kitaptır, Dune'a çok büyük beklenti ile başlamış, ilk kitaptan sonra bırakmıştım bana hiç uymadı, Yılanı Öldürseler'in filmini izlemiştim çoook yıllar önce:) Diğer kitaplarınızı hiç bilmiyordum ama çok iyi okumuşsunuz. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babalar ve Oğullar'ı bende sevdim. Dune benimde çok beklentilerimi karşılamadı ama son okuduğum kitabı sevdim yine de. :) Yılanı Öldürseler içime hafakanlar bastırdı.

      Sil
  11. Oooo listenin yıldızı Dune :)

    YanıtlaSil
  12. Bir Elmanın İki Yarısı dikkatimi çekti :) Böyle kötü kitaplara denk gelince bundan sonra önüme geleni almayayım diyor musun

    YanıtlaSil
  13. Yılanı Öldürseler etkinlik kitabımızdı. Erken okumuşsun :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydaaa, aynısını bende Kaplan Diary'ye yazmıştım Tezer Özlü'nin kitabı için. :D Aferin bana.

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.