12 Kasım 2022

Bir sergi: İsmi Lazım Değil...

Selam canlarım,

Evimize pek yakın bir yerde bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü'ne gitmeye niyet etmiştik havalar henüz bu kadar soğumamışken, konum bakayım derken yakın vakitte bir sergi açılacağını da görmüştüm.

Beynime sergiyi not ettim ve sergi gelince gideriz dedim kızlara, fakat otuz bin türlü aksilik, birine uyan günün diğerine uymaması vs. derken sergi geldi-gidiyor biz daha gidip göremedik.

En son "ehh yeter be" dedim ve aradım İngiliz Merve'yi sabaha sergiye gitmeyi kararlaştırdık.

Ertesi sabah da soluğu köşkte aldık. Küratörlüğünü Brigitte Pitarakis ve Selen Ansen'in üstlendiği "İsmi Lâzım Değil" sergisini görmeseniz de sergideki eserleri mutlaka instagramda görmüşsünüzdür. Çünkü bu sergiye gitmeyen bir tek annem kaldı galiba.

Alakalı alakasız ne kadar insan varsa bu sergiye gittiğine ben instagram storylerinden şahidim. Bakalım bizim sergi ziyaretimiz nasıl geçmiş....

Benim en beğendiğim eser buydu, böyle salıp kendimi dünya umrumda değil diye yatmak istiyorum o ayrı ama eser size ne ifade ediyor bilemem. Herkesin sanatı kendine kadar sonuçta...

Mesela bu bana ülkemi düşündürdü. Türkiye'de yere sağlam basmaya çalışmak gibi birşey, şu zemin hayatımızın zemini değil de nedir?

Yorumsuzum...

Biri bizi gözetliyor sen misin?

Hmmm tamam...


Solda sanat aşığı İngiliz Merve, sağda Dövüşürken Hanımefendi Değilim. :)

Gelgelelim sergi notlarıma:

  • Sergi gezmek ciddi bir iştir, mutlaka ceketle gidilir. (Birbirimizden habersiz ikimizin de ceketle sergi gezmeye gelmesi bu tespite sebeptir.)
  • Yukarıdaki resimde arkamızda duranlar aslında "sanat eseri" imiş. Biz tabi kalabalık bir grupla aynı anda gezmeye başladığımız için tam bu eserin önünden geçerken "Napıyo bunlar burda ya?" dedik aynı anda, sonra anladık ki bunlar sanatmış...
  • Sonra alt kısımdaki dijital sergiyi gezmeye indik, burası kapkaranlık olduğu için köşede oturan bir cismi sanat eseri sandık, meğerse insanmış....
  • İnsanı sanat, sanatı insan sandığımız için sanattan ne kadar anlamadığımızı tartıştık. :)
  • Sonra tam dijital sergi alanından çıkarken Merve farkında olmadan bir kabloya bastı ve "Ay sanata bastım" dedi. 
  • Sonuç olarak sinir-stres atmalı, kısık sesli kahkahalarla dolu, müthiş bir gündü. Şimdi gözümüzü Kubrick ve Sabancı'ya gelecek olan adını unuttuğum sergiye diktik.
  • Hakkımızda hayırlısı...
Eee ne diyorsunuz? Siz gittiniz mi? İlginizi çekti mi?
Yorumlarda sanatsal fikir alışverişleri yapalım mı? :)

Not: İngiliz Merve ile etkinlik kankam Merve aynı kişiler değildir. Sürekli bir Merve mevzusu olduğu ve sürekli hangi Merve diye kocam sorduğundan aramızda İngiliz Merve kaldı bu arkadaşın adı. :)

33 yorum:

  1. modern sanata bayılıyorum, pandemi olmasaydı ve ilk sanat yıkılmasaydı bir galeri bile açmayı düşünüyordum 3 sene önce. ama en çok judy ile galeri gezmeyi seviyorum, çünkü judy'nin yorumları bana kahkaha attırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende böyle bir yere gideceksem bu yazıdaki eşlikçim Merve ile gitmeyi çok seviyorum. :) Modern sanatın yorumlanabilir, biraz da ölçüsüz ve tahmin edilemez olması benim de hoşuma gidiyor. Galeri açma hayaliniz için hiç de geç değil bence. :)

      Sil
  2. Ahahahah aşağı kısımdaki sanat kısmı beni benden aldı. Çok yaşayın.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Vallahi nasıl gezmekti o bizimki bilmiyorum ama çok güldük.

      Sil
  3. Bir sinemasever olarak Kubrick sergisine mutlaka gitmeni ve bizi de gitmiş kadar gezdirmeni istiyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kubrick düne kadar gündemimdeydi ama şimdi annem oraya gidiyorum diye sinir krizi geçirebilir malum dün olanlar ortada ama belki de bir gün ansızın gidebilirim kim bilir.

      Sil
  4. Ne desem bilemedim. 😅 Dikkat etmemişim o arkanızdakileri gerçek insan sanmıştım. 😆 Ceket detayı önemli. :)) En son ne zaman sergiye gittim diye düşündüm galiba lisede okulun bir sergisiydi. Pek ilgim yok sergi, müzelere falan, evden çıkmaya üşeniyorum ben. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ben özellikle müze gezmekten çok hoşlanıyorum. Nedendir bilmem ama benim için çok keyifli oluyor. :) Bende insan sandım yalnız değilsin. :D

      Sil
  5. o kuslar muhabbet kusu mu yazar orda ne anlatmak istemiş,çok derin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhabbet kuşu boyutundaydı hepsi ama tipleri güvercine benziyordu, gerçi ben kuştan da anlamam da belki de özel bir cins olabilir.

      Sil
  6. "Evimize pek yakın bir yerde bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü" cümlesi bana başka bir şey çağrıştırdı, mutlaka biliniyordur ama gidilmiş midir acaba sorusu geldi aklıma ki yürüme mesafesindedir diye de düşündüm; İnciraltı Meyhanesi. Eğer gidilmemişse ve ilgiyi çekiyorsa şu yazının beşinci fotoğrafından sonrasına bir göz atılmasını öneririm!

    https://laparagas.blogspot.com/2019/06/beylerbeyinde-bir-inciralt.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi İstanbul'da yakınlık da tartışmalı mesele, trafiksiz güzergahta araba ile onbeş dk ya kadar olan heryer yakın kapsamında kalıyor benim için. :D
      Hem yazıya hem de ilgili mekana bakacağım, hiç gitmedim. :)

      Sil
  7. Kuşların yerde yattığı kareden de ben çok etkilendim, içim acıdı nedense..

    Bu arada ne güzel bir enerjin var, ekrandan bana ulaştı, aydınlık, berrak.. Maaşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben en çok gözlü olan odadan bir tıstığımı hissettim. Kuşlu olan oda pek hüzünlüydü...
      Teşekkür ederim efenim, o sizin güzel bakışınızdandır. ❤

      Sil
  8. Sosyal medyada o kadar çok gördüm ki gitmiş kadar oldum diyebilirim. :) Şaka bir yana ilgi çekici görünüyor, gidip görmeyi isterim. Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sergideki herşeyi internette paylaşmışlar desem.... Bir tane eser için de aaa ben bunu görmemiştim diyemedim. Yine de canlı gidip görmek ayrı güzeldi. :)

      Sil
  9. Çok duydum bu ve gördüm bu sergiyi :) Ama eğlenmişsiniz, ne hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle içerdeki eserlerin hepsini onlayn görmüş olsak da deneyimin kendisi ve kahkahalarımız yanımıza kâr kaldı. :)

      Sil
  10. Yaa fotoğraflara da yazına da baayıılldımm👏👏🤭😂

    YanıtlaSil
  11. Efenim çok teşekkür ederim. O sizin güzel bakışınız, güzel görüşünüzdendir. ❤ :)

    YanıtlaSil
  12. Kubrick'in sergisi Mart ayına kadar devam edecekti diye aklımda kalmış. Fırsat yaratabilirsin diye düşünüyorum. İnşallah diyeyim. :) Küvetli eser bana huzuru ancak öbür tarafta bulabileceğimizi düşündürdü. Gözlerin olduğu odayı sevgili aytaccrafts görmeli, onun gözlü çalışmaları vardı oradan aklıma geldi. :) Selfiniz harika olmuş, eşin gibi ben de karıştırdım, bu anlamda İngiliz açıklaması yerinde olmuş. Ki İngiliz lakabı da yakışmış arkadaşına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kubrick'e ocakta falan gideriz belki o sıralar iznim var. Küvetli eser hakkındaki yorumun beni güldürdü ve çok yerinde yalan yok. :D
      Aytaccrafts bu aralar meşgul gibi sanki bayağıdır görmedim yazılarını...
      Bu arkadaş yılın yarısında İngiltere'de öğrenci olduğu için İngiliz artık bizim gözümüzde. :D

      Sil
  13. Pandemiden önce burada benzer bir sergiye gitmiştim, bu sergiyi de duydum ama bu sefer olmadı. Fotoğraflarınız sayesinde görmüş kadar oldum teşekkürler. Merve karışıklığı konusu çok hoşuma gitti:) Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar sergiler falan pek hoşuma gidiyor. Dönemsel keyif aldığım şeyler var sanırım. Şimdi güzel oyun biletleri bulunca da sergileri boşlarım. :)
      Merve mevzusu mühim ve lütfen artık kimse kızına Merve adını koymasın yeterince Mervemiz oldu bu ülkede, başka isimlere yatırım yapalım. :D

      Sil
  14. Sanat neydi:)))) Sanat kimin içindi? Sanata basmayaydınız iyiydi:)))) Diğer sergiyi de gez lütfen güzel anlatıyorsun .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ay ben bu yorumu görünce oğlumun bir resmin anımsadım, en iyisi onu da paylaşayım. İnşallah hepsini gezip, hepsini yazıcam, talep varsa arz da vardır elbet. :D Kurumumuzda herşey mevcuttur.

      Sil
  15. Sergi notları çok orjinal:) Gitmeyen bi de ben kalmış olabilirim:) Ama yarın inşallah bende görüp, çılgın instagram hikayeleri ile insanları daraltacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay hadi inşallah, senin sergi yorumlarını da bekliyorum. Notlarımızı karşılaştıralım bakalım bir. :D

      Sil
    2. Yarın inşallah Babamla beraber:)

      Sil
    3. Ayy ne güzel hemde babalı oğullu. Şimdiden keyifli geçmesini temenni ederim. :)

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.