2 Kasım 2022

BKK Ekim 2022 Okuma Raporu

Selam tatlımlar,

BKK olarak Ekim ayını da geride bıraktık. Şato'yu biliyorsunuz zor bela okumuştuk. Bu ayın kitabının  ise okunması nispeten kolay olsa da "vay be ne kitaptı ama" dedirtemedi. 

Hepimizin ayıla bayıla okuyacağı bir BKK kitabı olacak mı meraktayım, neyse önümüzdeki maçlara ay pardon aylara bakacağız. :)

Güncel olarak BKK üyelerinin Bayan Westaway'in Ölümü hakkındaki yorumları şöyle:
Kitap ve yazarı hakkındaki detaylı bilgi için Okuma Günlüğüm'e; alıntılar için, benim altını çizecek tek bir satır bulamadığım kitaptan bir alıntı seçkisi yapabildiği için şapka çıkardığım Yüreğim İklimi'ne; kitapta sevilecek bazı yerler de olduğunu görmek için Okuyan Koala'ya gidip geldiyseniz eğer şimdi sıra bende.

Yazarı alıp, yanıma oturtup; o öyle değil böyle yazılır diye kafasına vura vura yeniden yazdırmak istediğim bir kitap oldu Bayan Westaway'in Ölümü. İlk kez bir kitap yazmaya bu kadar yaklaşmış olabilirim. Yani bence o kadar kötüydü ki ben bile daha iyisini yazabilirdim.

Neyse tamam o kadar da gömmeyeyim de olmamış bu minvalinde bir kitaptı. Yazarın ilk kitabı olsa "ilkin günahı olmaz" diyecektim lakin ordan da kurtaramadık.

Kitabın tek iyi yanı sanırım okunması kolay olmasıydı. İlk yarıda durgunluktan baygınlık getirten kitap, ikinci yarıda ise olay örgüsünün peşinde bizi haldır haldır koşturarak fenalık getirtti.

Yazar kitabın hızını iyi ayarlayamamıştı, gizemi kaçmasın diye sayfalarca anlatmadığı şeyleri son sayfalarda da ay defterin sayfası bitmeden hepsini yazayım der gibi peş peşe sıralamıştı.

Kitabın temeli zaten sağlam değildi. Baş karakterimiz Harriet'in kimliği hakkındaki söylediği yalanın motivasyonu asla inandırıcı olmadığı için ben kitaba bağlanmakta sorun yaşadım.

İyi düşünülmüş bir kaç ayrıntı yanlış yerlerde paylaşılarak heba edilmişti. Maggie'nin biyolojik, Maud'un ise onu büyüten annesi olması gerçeği son sayfaların hızında öylesine heba edildi ki. Hal bu gerçeğin farkına vardı mı varmadı mı anlaşılmadı. Yazar bu kısmı kepaze ettiği için his bize de geçmedi.

Hele ki seri katil diyebileceğimiz Ezra karakteri ise kitap boyunca üstünkörü geçilip, son sayfada "hımm dur katil bu olsun, bundan pek bahsetmedik, bu konu sırıtmaz" der gibi okurun zekasıyla alay ediyordu resmen. 

Karakterler çok yüzeyseldi, iyi kurgulanmamıştı, derinlikleri yoktu. Bu nedenle ne Hal'in annesizliğine üzülebildik, ne yeni bir aile bulmasına sevinebildik, ne de biyolojik annesini yıllar önce kaybettiğini öğrendiğimizde beynimizden vurulmuşa döndük. 

Karakterlerin baştan yalap şap kurgulanması kitabın gerçekliğine büyük ket vurmuştu. Yani velhasıl-ı kelam tek cümleyle kitabı özetlersek; iyi bir fikir nasıl heba edilir görmek istiyorsanız okuyun derim.

E daha da ne diyeyim, gömmedik yer bırakmamışım zaten.

O zaman Kasım'da Şule Uzundere ev sahipliğinde Babalar ve Oğullar ile görüşmek üzere...

Sevgiler.

42 yorum:

  1. Ah yaaaa sonlara doğru güldürdün beni. Kitap beklentiyi karşılasamasa da sizi kutsal çatı altında toplamayı başarmış. Sevgiler 🤗🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Kitap bize neler yaptı okurken bir bilsen, sinirlerden sinir beğendim. Neyse bunu da atlattık.

      Sil
  2. :)) ben 2 tane üst üste böyle kitap okuyunca biraz ara versem mi diyorum. Bu arada Haziran kitabı belli değildi belli oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahtan bundan önce iyi bir polisiye okumuştum da yoksa valla bu kitabı kaldıramayacaktım. Bence de ara vermek mantıklı. Haziran kitabı için Rehitu'yu gidip bir daha darlayayım dönmedi henüz. :D

      Sil
  3. 2 tane üst üste böyle kitap okuyunca biraz ara vereyim diye düşümdüm bir ara:)) bu arada haziran kitabı belli değildi belli oldu mu?

    YanıtlaSil
  4. ahahaahhaaaa :)) Bu kitap sana göre değilmiş. Elimde ve yakınlarımdakilerde bu kitap yoktu, o sebeple katılamadım ama babalar ve oğullarını almayı becerebilirsem size katılacağım şekerim :))) Bir de merak ettiğim için soruyorum, özellikle klasik mi seçiyorsunuz kitaplarda :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence okumadığın isabet olmuş, durduk yerde niye sinirlenesin ki. :D Özellikle klasik seçmiyoruz vallahi, kitap seçimi ev sahibi blogun tasarrufuna kalmış durumda yani gönlünden ne geçerse kabülümüz. :)

      Sil
  5. babalar ve oğullar çok güzel amaaa :) bazarov kahramanı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay hadi inşallah valla güzel bir kitap okumaya ihtiyacım var, yalan yok. :)

      Sil
  6. Bir sonraki tür daha güzel olacak gibi o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından klasik bizi ne kadar şaşırtabilir ki, değil mi? :)

      Sil
  7. ay ben kitaptan bihaberdim, niye ki çünkü konuya geç dahil oldum, benim ayım, günüm , kitabım belli mi ne zaman belli olur, kitabı sen mi seçeceksin ben mi :) Cumartesi geliyor musun :) bu arada kitabı konu kapsamının bir adım önüne alıp yazar kapsamında şamar oğlanına çevirmen güzel olmuş, kalemine sağlık ,:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun canım sen daha yeni dahil oldun. :) Kitabı sen nasıl istersen öyle seçip bize iletiyorsun bende listeye ekliyorum yani senin güzel canın bilir. :) Cumartesi muallakta tavan düştü tamire gelirlerse gelemeyeceğim. Bıktım bu evin tavanlarından artık....
      Yazan yazamamış valla bu kitabı benim suçum yok, ay iyi ki okumamışsın yalnız. :D

      Sil
  8. Çok açık yüreklilikle yazmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seversem abatırım genelde ama sevmeyince de abartabiliyormuşum onu gördüm. :D

      Sil
  9. İlgiyle okudum, çok tatlı yazmışsın. Nasıl çok sevdiğimiz kitapları öve öve bitiremiyorsak sevmediklerimizi de rahatça yazabilmeliyiz. Bir ton kitap varken muhakkak kötü kitaplar da çıkacak arada. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, instagramlarda iyi bu kitap diye övüldüğü için alıp da hayal kırıklığına uğradığım ne çok kitap var. Sevmediysek sevmemişizdir. Kötüye kötü demekte ne zarar olabilir ki. :) Yorumun beni mutlu etti Duygucum. ❤

      Sil
  10. Ay valla yazına bayıldım,bu kaddan iyi yorumlanabilirdi👍👏
    Valla kitapta tek bir sevimli karakter yoktu o yüzden hikayede soğuk ve iticiydi Tam bin İnglinz🤭soğukluğu minvalinde bir kitap olmuş di mi:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar İngiliz miydi ya onu da hiç hatırlamıyorum ama hakikaten neresinden tutsam elimde kaldı türünde bir eserdi. :D

      Sil
  11. Kitabı merak ediyordum ama yazarın anlatımının kötü olduğunu bilmiyordum. Okusam mı bilemedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence okuma, sana katacağı en ufak birşey olduğunu dahi düşünmüyorum. Belki yazarın başka kitabını seçebilirsin bizde ordan senin yorumlarını görmüş oluruz. :)

      Sil
  12. ben daha kitabı okumadan biraz önce bir blogda yaşadım bu hayal kırıklığını kitap hiç beklediğim gibi değilmiş gerçekten de maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de beklentilerimin çok çok altında kaldı ama napalım sağlık olsun.

      Sil
  13. Çok güzel yazmışsın. Kurgu çok karışık. Özellikle Hal'ın biyolojik annesi Maggie'nin ne zaman ve nasıl öldüğünü Hal bilmemesi ya da yazarın bundan bahsetmemesi büyük eksiklik. Sanki birlikte yaşarlarken bir anda kadın buharlaşmış! Bir sürü cevapsız soru bırakılıyor ortada. Zaten polisiye türünü sevmezdim. Gerçi buna da polisiye denmez ama ne olduğu da belli değil. Bana göre de oldukça vasat bir roman. Yine de farklı bir türde okumak eğlenceliydi. Sanırım kitabı ilk okuyanlardan biriyim fakat Ağaç Ev Sohbetleriyle çakışmaması için ve diğer arkadaşlar okumayı bitirsinler diye biraz geç yayımladım. Şimdiye kadar Eren'in yazısını okudum, şimdi diğerlerine bir bakayım. Sanıyorum roman hakkında pek iyi şey söyleyen çıkmayacak:) İyi okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yazar burada ne anlatmak istemiş anlayan beri gelsin diye bu kitaba motto koysak yeriydi. Ben genelde polisiye severim, iyi polisiyenin iyi bir çikolataya eşdeğer tadı vardır. Ama bu gerçekten kötü bir kurguydu ve polisiye bile de değildi. Bir türü var mı ondan da emin değilim dediğiniz gibi.
      Beklentisiz okunabilir ama gene de kimseye okuyun diyerek kıymetli vakitlerini heba ettirmek istemem.

      Sil
  14. Valla bravo, ben kitabı kapattığımda anne mevzusunu hala çözememiştim, sayende anladım... Çok güzel tespitler yapmışsın, aynen katılıyorum, eline sağlık, eh bu ay böyle oldu, önümüzdeki aylarda daha güzel kitaplarda görüşmek dileğiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne mevzusu aslında yerinde verilse çok iyi olabilirdi, iyi bir fikirdi fakat yersiz heba edilmişti, en çok üzüldüğüm de buydu sanırım.
      Önümüzdeki ay bize neler getirecek bakalım. :)

      Sil
  15. İyi okumalar dilerim hepinize, Babalar ve Oğullar kitabını da umarım beğenirsin. :)

    YanıtlaSil
  16. Görürsen koşarak uzaklaş, eğlenceli deyince sen döndüm bir daha baktım ne yazmışım diye. :)

    YanıtlaSil
  17. Ekim ayı kitabı "Bayan Westaway'in Ölümü" kitabını okuyup değerlendiren arkadaşlara yorum bıraktım. Atladığım olabilir. Bu bakımdan kitap hakkında yazanları atlamamak için listeyi güncelleyebilirseniz iyi olur bence. İyi okumalar:)

    YanıtlaSil
  18. BKK uyelerini dolaştım genel olarak kitabın sıkıntılı olduğuna karar verdim. Sevgili yüreğimin iklimi güzel alıntılar tespit etmiş. Ama kitabı benim gözümde kurtarmaya yetmedi. Hepinize geçmiş olsun diyorum 😆

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap için bize yapabileceğin en iyi yorumdu gerçekten canımıniçi. :D

      Sil
  19. amanin aynı şeyleri yazmışız gibi olmuş. sanırım herkes hemfikir olduğundan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen gidip bakayım neler yazmışsın daha görmemiştim. :)

      Sil
  20. Yok illa merakta kaldım dersen sen yazarın başka kitabı oku, belki sende onu gömersin. :D

    YanıtlaSil
  21. Benim yorumum gecikmeli olarak bugün geldi.

    Herkesin beğendiği kitap benim seçtiğim Babalar ve Oğullar kitabı olacak. O kitaptan beklentim büyük :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız birşey diyeyim mi bende okuyorum da gerçekten sarıyor ya, Turgenyev dili çok güzelmiş aslında neden bu kadar geç kalmışım ki... :)

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.