Eskiden aşklar bir başkaymış.. Derler hep böyle belki de siz inanmazsınız.. Ama eskiden türküler bile bir saygılıymış. "Gece bizde kalsanna.."lar yokmuş o zamanlar. "Bastımda kırıldı iğdenin dalı" varmış.. Sevda varmış, hasret varmış...
Türkülerde sevgilinin güzelliğini anlatmak için kimi zaman, kimi zamansa konuyu birbirine bağlamak için meyveler kullanılmış. Türkülerin bir başka tadı var işte belki de bu yüzden...
İçinde meyve ismi geçipte sıkça duyduğumuz şarkıların başını "Ayva Çiçek Açmış" çeker..
Kendisi ilkokulda müzik dersinde öğrendiğim ilk şarkı olarak bende ayrı bir yere sahiptir.
"Bir Dalda İki Kiraz"ı duymayan bilmeyen olduğunu da pek sanmıyorum. Vatan-ı şahanemizin güzide türkülerinden birisidir.
Bu türküde en sevdiğim kısım ise "Bir dalda iki elma. Birin al birin alma. Kurban olduğum Allah. Canım al yarim alma." :) Var mı böyle aşklar??
Keşan yöresinin muhteşem türküsü "Kızılcıklar oldu mu?"...
Bu türküyü sevmemin nedeni ise rahmetli dedemin bahçesindeki kızılcık ağacından ısırgan otlarının arasına düşüşümü unutamayışımdır.
Rahmetli türkü üstadı Neşet Ertaş'ın sevdirdiği Kırşehir yöresine ait bir türkü "Nar danesi"..
Düğünlerde bu şarkı eşliğinde oynamayan yoktur şimdi itiraf etmek gerekirse...
Gelirsek konunun sonuna; eskiden aşklar bir başkaymış. Sevgiliye "nar tanesi" diye hitap etmenin bile bir manası varmış. Şimdi desen sende benim karpuzumsun diye bir cevap gelmezse ben bu işi bilmiyorum derim... Ayrıca eskiden şarkılar, türküler bambaşka güzelmiş... Bu aynı tadı hangi pop şarkısı verebilir ki şimdi bize??
Not: 31 türküde elma, 19 türküde üzüm, 11 türküde kestane, 11 türküde kiraz, 10 türküde ayva, 10 türküde ceviz, 7 türküde fındık, 7 türküde armut, 6 türküde erik, 7 türküde nar, 5 türküde dut, 4 türküde karpuz, 4 türküde portakal, 4 türküde hurma, 3 türküde iğde, 3 türküde badem, 3 türküde vişne, 3 türküde kayısı, 3 türküde zerdali, 3 türküde zeytin, 2 türküde limon, 2 türküde mısır, 2 türküde turunç, 2 türküde şeftali, 1 türküde kızılcık, 1 türküde fıstık ayrıca 8 türküde de meyve kelimelerinin geçtiğini biliyor muydunuz?
Notun Notu: Meyveli türkülerle ilgili kaynak için buraya..
0 yorum:
Yorum Gönder