10 Ekim 2022

2022 Eylül Ayı Okuma Raporu


Eylül'ü dokuz kitapla beraber geride bıraktım, seçtiğim kitaplar okurken beni o kadar yordu ki şu anda kitap okumaktan ziyade sağa sola yatıp tavanı seyretmekten başka birşey gelmiyor içimden. Ekimde işler kesat anlayacağınız.

Seçilmiş Olanlar: Roth ile ilginç bir ilişkim var. Bazı kitaplarını çok severken, bazıları da neden yazmış ki bunu diye düşündürüyor. Bu kitaptaki kahramanlarımız dünyayı bir kez "o büyük kötü son"dan kurtarmışlar. Bu olayın üzerinden on yıl geçmiş, kahramanlarımızın gerçek dünyaya adapte olmakta yaşadıkları problemleri okurken hoop kendimizi paralel bir evrende buluyoruz. Dünyayı bir kez daha kurtarmaları gerekiyor. Hayırlı başarılar arkadaşlar deyip, benim koşarak uzaklaşasım geldi. Kitap yer yer iyiydi ancak sonu beni çok tatmin etmedi. Eh işte kategorisinden; elinizde varsa okuyun, yoksa almayın diyorum.

Şato: Bu kitap BKK için okuduğumuz ilk kitap olduğundan bende yeri hep ayrı olacak, ayrıca kendisini okumuş olmayı kişisel tarihimde bir başarı olarak görüyorum, yalan yok. :) Çok da uzun yazmaya gerek yok şuradan detaylara vakıf olabilirsiniz.

Normal İnsanlar: Yazarın kitap ismiyle kinaye sanatına başvurduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum. Çünkü ömrümde bu kadar "normal olmayan" insanlar görmemiştim. Kitabı beğenmedim, en kötü kitabın bile bana birşey kattığını düşünürüm. Bu kitabın bana tek katkısı baş ağrısı oldu. Bir çok konunun havada kalması bir yana bittiğinde allah topunuzun cezasını versin diye çığlık atmak istediğim başka bir kitap daha anımsamıyorum. Almayın, aldırmayın, alana da okutmayın ruh sağlığı için mani olun. Ay darlandım gene.

Medici - Floransanın Efendileri: Bir üstteki kitabın bana yaşattığı sinir harbinin ardından ilaç gibi geldi. Okunması kolay, bir miktar da Floransa tarihi ve Medicilere ilginiz varsa bir çırpıda okuyabilirsiniz. Dizisi de mevcuttu (ben izlemedim). Üçleme olarak yazıldığı için ilk kitap bittiğinde bir havada kalmışlık hissi oluşuyor, sanıyorum serinin devamı çevrilmemiş. Burda da böyle yarım kaldık işte gördünüz mü?

Şair Evlenmesi: Edebiyat tarihimizde batılı tiyatronun ilk örneği olarak lanse edilen kısacık, mini minnacık bir eser. Bir akşam çayıyla beraber bir çırpıda okunuyor. 

Gece Yarısı Kütüphanesi: Bu kitabı arkadaşlar arasındaki kitap kulübümüz için seçti kızlar, ama ben zaten Şule'de gördüğümden beri okumaya niyet ettiğimden almıştım. Çoook ama çooook severek okudum. Kitabımızın kahramanı hayatında hiçbirşeyin yolunda gitmediğini düşündüğünden ölmeye karar veriyor ve intihar ediyor. Hikaye de burada başlıyor. Arada bir yerde kalan kahramanımız kendisini Gece Yarısı Kütüphanesinde buluyor. Burada hayatının tüm versiyonları mevcut; o hayatları arasında gidip gelir, pişmanlıklarının peşinde koşarken; bizde keyifli bir okuma deneyimi ve satırlarının altını çizmekten mürekkebini bitirdiğimiz bir kalemle kalıyoruz. Çok ama çok tavsiye ederim.

Morgue Sokağı Cinayetleri: İnce Klasikler serisine meylettiğim dönemde aldığım bir kitaptı. Küçücük bir kitap, biraz Sherlokvari, Morgue Sokağında bir cinayet işleniyor. İpuçları polisleri bir yere götürmüyor, görgü tanıklarının her biri cinayet esnasında duydukları sesleri farklı bir dil olarak tanımlıyor. Kapıda yığınla insan varken katil sırra kadem basıyor. Cinayet faili meçhule düştü düşecekken kahramanımız olayı çözüyor. Sonu ilginçti, öneririm.

Kızıl Elma - Oğulla Görüşme: Bir Aytmatov okumadan ayı nasıl kapatsaydım değil mi? İki ayrı hikayeyi içinde barındıran bir kitaptı. Oğulla Görüşme hikayesi beni daha çok etkiledi. Öneriyorum.

İki Mavi Kuş: Ben bu kitabı kapağına mı aldanıp almıştım acaba? Gerçekten kısa olmasa çekilecek çile değildi. Ne okudum ben böyle yarebbim diyerek kapattım.

Bu ay yaptığım okumalar da böyleydi. Bakalım ekimde bir kaç kitap bitirebilecek miyim? Şu anda üç kitabı aynı anda okuyorum ama üçünde de sondan çok uzaktayım...

Sevgiler.

26 yorum:

  1. medici ailesi sanatçı hamisi, bi bakayım kitaba ve eksik diziyeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi eksik mi bilmiyorum ama kitap serisinin devamı çevrilmemiş gibi geldi bana.

      Sil
  2. Beğenmediklerin olmuş, insan en çok verdiği para ve giden zamana acıyor. :)
    Gece Yarısı Kütüphanesi çok karşıma çıkıyor. Benim okuduğum Başka Zaman Kütüphaneleri'nde bir öyküde benzer konu geçiyordu ama intihar olayı yoktu.
    Bolca kitap okumuşsun yine. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde dediğim gibi en beğenmediğim kitaptan bile birşey öğrendiğimi düşünürüm ama Normal İnsanlar'a verdiğim paraya acıdım hakkaten.
      Evet senin Başka Zaman Kütüphaneleri'ne geçen yine bakmıştım ama pek indirimde değildi. Bir ara alacağım. :)

      Sil
  3. Gece yarısı kütüphanesi listemde benimde.
    Keyifli okumlar,

    YanıtlaSil
  4. Gece Yarısı Kütüphanesi ve Morgue Sokağı Cinayetleri kitapları ilgimi çekti. Listeme ekleyeceğim, teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil
  5. Bu bardaktan istiyorum :)))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar çok güzel... Hiç hediye kitap göndermeyi istediniz mi? :)

      Sil
    2. Bardak için instagramda @paperceramic e bakabilirsiniz oradan aldım. :)
      Kitapları gerçekten okuyacağını düşündüğüm kıymetini bilen insanlara hediye etmeyi seviyorum. Bu nedenle düzenli olarak kitap bağışladığım bazı yerler var. Bazende blogtan hediye ediyorum. Sizin başka bir öneriniz varsa değerlendirebilirim. :)

      Sil
    3. Bak bunu buraya not aldım defterime :) Yakında çok güzel etkinlikler düşünüyorum :)

      Sil
  6. Ayy Normal İnsanlar'ı yakın zamanda almıştım ve çok merak ediyordum, yorumu okuyunca hayal kırıklığına uğradım. Şair Evlenmesi cidden çay-kahve ile gidecek bir eser :) Gece Yarısı Kütüphanesi'ni çok merak ettim, her yerde karşıma çıkıyor. Herkes de bambaşka yorumlar yapıyor.

    Dilerim ekim okuma açısından daha da keyifli geçer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal İnsanları zaten almış bulunduğun için bu batağa düşmek istersen sonrasında gel beraber küfredelim diyorum. :D

      Gece Yarısı Kütüphanesi'ni okursan sen nasıl yorumlarsın diye meraktayım. Okursan yorumlarını esirgeme bizden.

      Ekim için biraz umutlandım dün akşamki okuma seansım sonrası. :)

      Sil
  7. Uyumsuz serisinden sonra Bir İz Bırak diye bir kitap daha çıkarmıştı. O kitabı çok sevmiştim, seri gibi görünüyordu ama devamı gelmedi henüz. Bu kitapsa tek kitap gibi duruyor. Dünyayı daha evvel kurtarmalarının hikayesini ikinci kez kurtarışları ile harmanlamışlar, aralarda flsh back sahnelerle okuyoruz. Olaylar ilk kez dünyayı kurtarmalarının onuncu yıl dönümü kutlamasıyla beraber başlıyor.

    Normal İnsanlar'ın dizisini izleyebilirsin, kitap kulübünde yapılan yorumlarda dizisinin daha iyi olduğuna karar verdiler ama ben izlemedim açıkçası.

    Gece Yarısı Kütüphanesini öneririm. :)

    Morgue Sokağı Cinayetleri keyifliydi. Özellikle polisiye türünden keyif aldığım için benim hoşuma gitti.

    Aytmatov'a bende çok başladım. Ama kalemi o kadar duru ki ve hikayeleri o kadar hayatın içinden insan bir kere tadını aldı mı bırakamıyor.

    İki Mavi Kuş'tan kesinlikle uzak durmanı salık veriyorum ve bu uzun yorumların için teşekkür ediyorum. Beni çok mutlu etti. :)

    YanıtlaSil
  8. Kızıl Elma'yı yıllardır görürüm de okumak için hamle yapamadım bir türlü, Normal İnsanlarla yeniden karşılaştım. Bir daha karşılaşmam umarım :) Yorumundan sonra Gece Yarısı Kütüphanesi iyice merak ettiğim kitaplar arasına girdi. BKK'da mı diye baktım ama oradaki listede göremedim. Instagram grubunda sanırım.
    Ekim ayının ortasına geldik neredeyse, e hadi ama bitsin o üç kitap :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün kitapların ikisini temize havale ettim. Gece Yarısı Kütüphanesi gerçekten güzeldi, sevdim ve öneriyorum.
      Kızıl Elma çok kısacık ve iki ayrı öykü kolaylıkla okursun diye düşünüyorum. :)

      Sil
  9. Hiç zorlamıyorum sevmediğim kitapları bitirmek için. Eskiden en kötü kitapta bile bana göre bir şey var derdim. Sonra baktım ki onu okuyacağım diye geçen zamanda sevdiğim üç kitabı falan okuyabilirim. Hayat kısa, okunacak çok kitap var, bırakıyorum gidiyor : D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok güzel bir yaklaşım aslında ama bende yarım bırakamama şeysi var adına ne deniyorsa. Yarım bıraktığım bir şey beni ölesiye rahatsız ediyor.

      Sil
  10. Yorumlar 8cin teşekkürler, hiç birini okumadım henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne demek efenim. Bakarsınız beğendiğiniz birşey çıkar içlerinden, kim bilir?

      Sil
  11. Normal İnsanlar'ın dizisi o kadar tuttu ki kitabını da merak ettim ama okumadım henüz. Katıldığım bir kitap kulübünde yazarın iki kitabı seçilmiş. Ben de kitapları satın aldım ama umarım pişman olmam. Hiç ucuz değiller çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm açıkçası senin kitap yorumlarından çıkardığım kadarıyla bence sevmezsin Normal İnsanlar'ı diye düşünüyorum ama hakkında hayırlısı. Bu arada sevgili Leylak Dalı yazarın tüm kitaplarını okuyup tövbe ettiğini yazmıştı hak veriyorum kendisine. :)

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.