24 Mayıs 2022

Siz kim oluyorsunuz da okuduğum kitapları yargılıyorsunuz?

Okuduğunuz kitapların yargılandığını hissettiniz mi hiç? Okuduğunuz kitaba dik dik bakanlar oldu mu? Bilirkişi edasıyla kitabın ismini görünce gözlerini deviren münasebetsizlere denk geldiniz mi?

Ben toplu taşıma araçlarında sıklıkla bu durumla karşılaşıyorum. Okuduğum kitabın ismine ve kapağına göre çeşitli tepkilerle karşı karşıya kalıyorum. 

Yargılayıcı bakışlarını ok gibi insanlara yönelten sevimsiz varlıklar yüzünden kitap kılıfı kullanan tandıklarım var benim.

Oysa ki; kime ne? Avazım çıktığı kadar bağırmak istiyorum benim ne okuduğumdan sana ne diye! Kaldı ki genelde bu yargılayıcı bakışların sahiplerinin ellerinde de bir kitap olmuyor, artık kitabı geçtim gazete bile olmuyor.

Bazen insanlardan çok bunalıyorum, yılgın hissediyorum. Bazense öyle öfkeli ve yorgun oluyorum ki bakışlarımla patlıyorum. Sözel olarak patlamama ise ramak kaldı demedi demeyin.

Gene bir sinir harbinde miyim neyim? Neyse kaçtım ben.

Adios...

Not: Bu resimdeki kitaplağın eve geldiğindeki ilk hali ne kadar da düzenli ve şirinmiş. Şimdiki halini görmeyin kitaptan yıkıldı yıkılacak. 

20 yorum:

  1. Münakaşa edip sinirlerini germektense kitap kılıfı iyi fikir gibi geldi bana😇🙃

    YanıtlaSil
  2. Maalesef insanımız her konuda yargılamayı kendine bir borç biliyor. :(

    YanıtlaSil
  3. Filmleri ruh halim hazırsa izlerim. Çok ağır dramları yıllarca bekletip demleyip izlediğimi bilirim. Kitap konusunda da bu geçerlidir sanırım. Kitabı okuyanın ruh hali gözetleyenlerin aklına gelmiyor olsa gerek.
    Üzerinde kocaman bir soru işareti olan bir kılıf edinsen mi ki? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ? olayına bir sıcak baktım şimdi, ama dur şey "ne bakıyon" mu yazdırsam. :D

      Sil
  4. Hiç karşılaşmadım böyle bir durumla. Niye yargılasınlar ki anlamsız. Belki herkes telefona baktığı için garip geliyordur kitap okuyan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmıyorum mesela geçen okuduğum kitaplardan birinin kapağında göğsü açık bir erkek resmi vardı. Bayağı bir ilgi çekti metroda.

      Sil
  5. Hayır, böyle bir durumla karşılaşmadım. Nasıl bir tepki, nasıl bir yargılayıcı bakış? Benim ne okuduğuma kim karışabilir ki? Eğer böyle bir durumla karşılaşsam o kem bakışların sebebini kitapta aramazdım sanırım. Kime ne? Umursamazdım yani. Aynı kitabı okuyup seven var sevmeyen var. Bu yüzden okuyanı yargılamak söz konusu olamaz. Ha biri çıkıp okuduğun kitap yaramaz falan diyecek olursa o zaman fikrinizi kendinize saklayın derim ama moralimi bozmaz bu durum, sadece karşımdaki insanın çiğlik yaptığını düşünürüm. Bence siz de aldırmayın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moralim bozuluyor mu emin değilim ama zaten gergin olduğum zamanlarda bu bakışlar hepten sinirimi bozuyor orası ayrı.

      Sil
  6. Onların bakışlarını görmeyi senin seçtiğinin farkında mısın :) "Sadece kendimin farkındayım, olumsuz şeyleri görmemeyi seçiyorum" deyip bir sefer de bunu deneyebilir misin, bence kesinlikle başarılı olacaksın. <3

    YanıtlaSil
  7. ne saçma yargılama :) ah biz türkler işte yaaa :) kitaplık, zaman çarkı o seri diy mi :)

    YanıtlaSil
  8. Kitaplık çok hoş gerçekten. Üst raftaki seri Zaman Çarkı değil mi? Orada bir servet yatıyor :-)

    İnsanlar kitap okuyanı bulmuş da okuduğu kitabı eleştiriyor. Bunu ilk kez üniversitede hissetmiştim. Siyasi görüşüne göre okuduğum kitabı eleştiriyorlardı. Ben Türkçe öğretmenliği okudum. Edebiyatta yer etmiş iyi ve ünlü yazarların eserlerini okumam lazım. Siyasi görüşüne, karakterine, yaptıklarına göre kitap seçersem işin işçinden çıkamam.

    Historical denilen tarihi romantik kitaplar okumam da eleştiriliyor bazen. Bunu okuyacağına klasik oku, diyorlar. Halbuki ikisinin de yeri ayrı. O romantik kitabın bana verdiği dünyadan kopma ve mutlu olma duygusunu gerçek hayatta verebilen çok az şey var.

    Ağzı olan konuşuyor. Söylenenlere takılmayıp kafana göre yaşamak en güzeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene doğum günümde herkese Zaman Çarkı aldırmıştım. Bir kısmını da ben alınca seri tamamlandı. Şimdi olsa nasıl alırım bilmem altınla beraber en çok değerlenen kitaplardan kendileri. :)

      İnsanlar yargılamaya bayılıyorlar cidden, benim de bazen okuduğum bestseller kitaplar kapakları nedeniyle insanların çok dikkatlerini ve de dik bakışlarını çekiyor.

      Neyse Momentos'un dediği gibi bundan sonra olumsuz şeyleri görmemeyi seçiyorum. :)

      Sil
  9. Dışarıda kitap okumayı sevmiyorum, genelde Türk klasikleri okuyorum bu yüzden mi bilmiyorum hiç başıma gelmedi ama ne kadar ayıp, kime ne ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi kime ne? Neyse artık bende onları görmemeyi seçiyorum yeni yolum bu. ✌️

      Sil

Search

About

Bendenizle ilgili bilgiler için "Kim Bu Kız" sayfasına gidiniz lütfen.